TO MOŻLIWE... Przyrządzaj i serwuj modne napoje kawowe jak barista

Jak przyrządzić najlepsze napoje: od kurkuma latte po matcha latte

Gorące napoje superfood!

Co wspólnego mają gwiazdy Hollywood i buddyjscy mnisi? Zamiłowanie do pysznej i pobudzającej, modnej matchy! Mielona zielona herbata z czubków listków herbaty tencha uchodzi za bardzo zdrową. Podobnie jak kurkuma latte, zwane również „złotym mlekiem”. Kurkuma od tysięcy lat jest stosowana jako środek leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. Inny napój superfood to rooibos tea latte z kardamonem, cynamonem i wanilią!

Modern Dining

Kolekcja Modern Dining ze wzorami w nowocześnie zinterpretowanym stylu vintage jest inspirowana starymi dekorami płytek ceramicznych Villeroy & Boch. Nowa seria porcelany hołduje trendowi kulinarnemu „miseczki to nowe talerze”.

Składniki

  • 1 filiżanka mleka lub mleka migdałowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, pasty z kurkumy lub 1-2 cm kawałek korzenia kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu, ewentualnie więcej do smaku

Przygotowanie

Podgrzać mleko, sproszkowaną kurkumę wsypać do garnka razem z imbirem i zostawić do naciągnięcia na około 10 minut. Następnie mieszankę umieścić w blenderze kielichowym i miksować na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. W efekcie powstanie złotożółte mleko o słodko-ostrym aromacie. Można je posłodzić odrobiną miodu i doprawić cynamonem lub miąższem wanilii.

Alternatywnie można najpierw własnoręcznie przyrządzić pastę z mielonej kurkumy i wody. Kurkumę w ilości jedna czwarta filiżanki gotować 11 minut na najmniejszym ogniu z trzema czwartymi filiżanki wody. Gotową pastę z kurkumy można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Dzięki temu tzw. złote mleko lub kurkuma latte można przyrządzić w mgnieniu oka.

„Matchę dokładnie rozmieszać specjalną trzepaczką. Następnie dodać do smaku spienione mleko migdałowe, kokosowe lub sojowe.”

Składniki

  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 kapsułek kardamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 700 ml mleka lub mleka roślinnego
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 l wody
  • 6 torebek herbaty rooibos

Przygotowanie

Pieprz, kardamon i anyż lekko utłuc w moździerzu. Razem z cynamonem delikatnie uprażyć w garnku na średnim ogniu. Zalać mlekiem, dodać cukier oraz rozciętą laskę wanilii i zostawić na około 15-20 minut na małym ogniu pod przykrywką. W tym czasie zagotować wodę, włożyć rooibos i parzyć przez 6 minut. Wyjąć torebki herbaty. Wyjąć przyprawy z mleka i wymieszać mleko z herbatą. Rooibos tea latte podawać na gorąco.

Nasza rada: Rooibos tea latte podaj z mleczną pianką posypaną cynamonem.