CLEVER COOKING z HAYĄ MOLCHO

Izraelska mistrzyni kuchni w pojedynku ze swoim synem

Topowi profesjonaliści testują nasze uniwersalne naczynia

Haya Molcho to międzynarodowa gwiazda na kulinarnym firmamencie. Ta sympatyczna restauratorka przetestowała dla Was asortyment Clever Cooking. W fascynującym pojedynku kulinarnym ze swoim synem! W tym miejscu dowiesz się, jak im poszło, uzyskasz kilka naprawdę sprytnych profesjonalnych porad i nabierzesz ochoty na wizytę w jednej z modnych restauracji NENI.

„Shakshuka jest trochę oldskulowa.”

— Nuriel —

„Jak to oldskulowa? Przecież wychowałeś się na shakshuce, co ty opowiadasz?”

— Haya —

Kiedy przyglądamy się prominentnej mistrzyni kuchni Hayi Molcho i jej synowi Nurielowi podczas gotowania, natychmiast udziela się nam ich pasja. Z wirtuozerią blanszują pomidory, usuwają pestki z papryczki chili i grillują bakłażany. Tworzą zgrany zespół, mimo że ze sobą rywalizują! Gdyż pojedynek Clever Cooking pokaże, kto ma przewagę pod względem kulinarnym. Czyż nie?

Nowy sposób podawania do stołu

Aby stworzyć przy stole swobodną atmosferę, trzeba jedynie pozwolić sobie na odrobinę luzu. Rodzina Molcho pokazuje, jak się to robi: stawiają na stole wszystkie pyszne potrawy, niektóre nawet bezpośrednio na desce do krojenia. Dekoracja stołu to całe strąki pepperoni, połówki cytryn i gałązki świeżych ziół. Soli się ręką, a nie solniczką. A chleba się nie kroi, lecz go łamie!

Shakshuka à la Haya

Shakshuka to nie tylko izraelskie danie narodowe, lecz również najlepsze na świecie śniadanie na kaca! Warto spróbować. Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej użyć największej formy Clever Cooking, a potem postawić ją bezpośrednio na stole. Formy do pieczenia świetnie pasują do każdej zastawy, a podczas samodzielnego nakładania powstaje wesoła i ożywiona atmosfera. Jak u Molcho!

Na luzie – grillowane bakłażany

Przy okazji pojedynku kulinarnego Clever Cooking Haya i Nuriel przyrządzili bakłażany. Bezpośrednio nad płomieniem gazowej kuchenki, aby uzyskać idealny dymny aromat. W piekarniku też można: bakłażany trzeba grillować do momentu aż będą miękkie i pojawią się na nich pęcherzyki. Następnie trzeba zeskrobać czarną skórkę, miąższ podzielić na kawałki i odrobinę posolić.

Aromatyczna kuchnia à la Haya

Haya Molcho zawsze wypróbowywała nowe przepisy i tworzyła własne. Kuchnia izraelska wysuwa się u niej na pierwszy plan, ale jej kulinarne inspiracje sięgają od Maroka i Indii aż po Rumunię – kraj, z którego pochodzą rodzice Hayi. W przypadku wszelkich nowatorskich dań liczy się jednak przede wszystkim świeżość i jakość składników.

Istota sukcesu NENI

Dobrze, dużo i smacznie. Kierując się tą zasadą, Haya Molcho razem ze swoimi synami otworzyła w 2009 roku swoją pierwszą restaurację. Do tej pory są już trzy restauracje NENI, będące kwintesencją nowoczesnej kuchni pełnej orientalnych przypraw. Nazwa pochodzi od inicjałów czterech synów i symbolizuje ducha rodziny, który jest najważniejszy w życiu Molcho. Goście NENI to czują.

Odwiedź NENI

Wywiad ze sławną mistrzynią kuchni

„Gotowanie to moje życie” mówi o sobie międzynarodowa gwiazda gastronomii. I faktycznie: we wszystkim, co robi Haya Molcho, widać jej niezwykłą pasję. Po pojedynku Clever Cooking udało nam się porozmawiać z tą sympatyczną prominentną mistrzynią kuchni, restauratorką i matką, i dowiedzieć się o niej trochę więcej.

Jak często Pani gotuje?
Gotuję codziennie, dla rodziny, przyjaciół, zawsze. To moje życie, kocham to.

Czego można się nauczyć od izraelskiej kuchni?
Różnorodności. Izrael to nie danie jednogarnkowe, lecz suto zastawiony stół.

Jak wychowywała Pani swoich czterech synów pod względem kulinarnym?
Jedli wszystko i na szczęście zawsze byli bardzo elastyczni. Za każdym razem była to dla nich niespodzianka:
Co mama Haya znowu wymyśliła? Ciągle próbowałam czegoś nowego, kuchni indyjskiej, afrykańskiej, tworzyłam własne przepisy. Moi chłopcy nie mieli czasu na fast food.

Czy we wszystkich NENI karta dań jest jednakowa?
Regionalnie nieco się różni. Np. w Hamburgu mamy w menu więcej ryb, bo można tam je dostać bardzo świeże.

Ostatnio zaopatruje się Pani w warzywa z własnego gospodarstwa w Rumunii. Jak do tego doszło?
Uwielbiam pomidory, a w Europie Środkowej trudno dostać aromatyczne, takie jak lubię. Dlatego wpadliśmy na pomysł, aby uprawiać je samodzielnie. Mój mąż myślał na początku, że zwariowałam i narzekał: ożeniłem się z księżniczką, która zamieniła się w restauratorkę. A teraz jest rolniczką! Bardzo się uśmialiśmy!

Przegląd wszystkich artykułów

CLEVER COOKING Z HAYĄ MOLCHO

Flow talerz obiadowy
Flow talerz obiadowy
Flow talerz obiadowy
Artesano deska do krojenia/serwowania
Artesano deska do krojenia/serwowania
Artesano deska do krojenia/serwowania
Purismo kieliszek do wina białego
Purismo kieliszek do wina białego
Purismo kieliszek do wina białego