ŚWIĄTECZNE MENU

Klasyczne i tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe

Kulinarna klasyka wzbogaca każde święta Bożego Narodzenia. Na przykład w Niemczech na wigilię w wielu domach jada się kiełbaski z sałatką ziemniaczaną. Dla innych osób klasyczne i tradycyjne menu świąteczne składa się z knedli, czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Na deser podaje się na przykład pieczone jabłko.

Bożonarodzeniowymi smakołykami

Czekoladowo-wiśniowa rolada biszkoptowa
Comber z sarny z sosem borówkowym
Ryż na mleku z kompotem z czereśni
Ciasto marmurkowe z choinką
Surówka z kapusty stożkowej z pestkami granatu

CIASTECZKA

Z czego składa się bożonarodzeniowa uczta?

Najważniejszym elementem udanej świątecznej biesiady jest rodzina. Przyjemnie jest wspólnie delektować się świątecznym jedzeniem. Tradycyjny świąteczny obiad z pieczenią jest często poprzedzony przystawką. Może się ona składać z zupy lub sałatki. Zimą na pierwsze danie często podaje się smakowity rosół, zupę pomidorową lub dyniową. Zupa rozgrzewa również od środka. Klasyczna potrawa świąteczna składa się na przykład z pieczonej gęsi lub kaczki, knedli ziemniaczanych i czerwonej kapusty. I już jest gotowe klasyczne świąteczne menu. Ten typowy przepis na świąteczny obiad można indywidualnie zmodyfikować, wybierając inne rodzaje warzyw i dodatki. Wysokiej jakości naczynia i piękna dekoracja stołu nadadzą całej aranżacji ostateczny szlif. A na trzecie danie można podać pyszne klasyczne pieczone jabłko, serniczek lub wyszukany deser spekulatius.

DANIE GŁÓWNE

Duszony udziec jagnięcy

Cudownie delikatny i pyszny

Przepis

Ziemniaki w rozmarynie

Jako dodatek lub danie główne

Przepis

Sałatka z gruszką i gorgonzolą

Słodka, sycąca sałatka na przystawkę

Przepis

Filet cielęcy

Wyjątkowe danie główne w świątecznym menu

Przepis

Bliny z makaronem cukiniowo-marchewkowym z truflami

Ekskluzywna przystawka świąteczna

Przepis​​​​​​​

Terrina marchewkowo-pasternakowa ze smażonymi przegrzebkami

i chipsami z pasternaku na bazyliowej piance

Przepis

Wafle sezamowo-ryżowe z sałatką z raków

 Wyborne przekąski

Przepis

Czerwona kapusta po szwedzku z przyprawami „Rödkål”

Zdrowy dodatek w skandynawskim stylu

Przepis

Tjälknöl z jagnięciny

Świąteczna pieczeń po szwedzku

Przepis

Polecane wino

Wino czerwone o pełnym smaku

Do cielęciny i wołowiny najlepiej pasuje aksamitne czerwone wino o pełnym smaku i aromacie truskawek – np. pinot noir, spaetburgunder lub hiszpańskie rioja.

Jak dobrać kieliszek do wina?

Preferujesz czerwone wino o pełnym smaku, czy raczej orzeźwiające białe wino? W naszym poradniku pokażemy Ci, jak odpowiednio dopasować kieliszek do wina, żeby rozwinęło ono pełnię swojego aromatu.

Odkryj teraz

Polecane wino

Wino czerwone o intensywnym smaku

Do mocnego smaku dziczyzny najlepiej pasuje klasyczne wino o wyrazistym smaku: bordo lub cabernet sauvignon zawierające dużo taniny i przypraw.

Jak dobrać kieliszek do wina?

Preferujesz czerwone wino o pełnym smaku, czy raczej orzeźwiające białe wino? W naszym poradniku pokażemy Ci, jak odpowiednio dopasować kieliszek do wina, żeby rozwinęło ono pełnię swojego aromatu.

Odkryj teraz​​​​​​​

Polecane wino

Lekkie wino białe lub różowe

Do duszonej lub pieczonej ryby najlepiej pasują świeże i lekkie wina, takie jak chardonnay lub weissburgunder.

Jak dobrać kieliszek do wina?

Preferujesz czerwone wino o pełnym smaku, czy raczej orzeźwiające białe wino? W naszym poradniku pokażemy Ci, jak odpowiednio dopasować kieliszek do wina, żeby rozwinęło ono pełnię swojego aromatu.

Odkryj teraz

Polecane wino

Orzeźwiające białe wino

Do homara, małży, ośmiornicy itp. najlepiej wybierz delikatnego, orzeźwiającego, eleganckiego rieslinga, pino grigio lub sauvignon blanc.

Jak dobrać kieliszek do wina?

Preferujesz czerwone wino o pełnym smaku, czy raczej orzeźwiające białe wino? W naszym poradniku pokażemy Ci, jak odpowiednio dopasować kieliszek do wina, żeby rozwinęło ono pełnię swojego aromatu.

Odkryj teraz

Polecane wino

Wino wytrawne i owocowe

Do duszonych warzyw i zapiekanek doskonale smakuje np. czerwone beaujolais. Do grillowanych warzyw, risotto lub przeróżnych sałatek świetnie będzie się komponował półwytrawny grauburgunder lub gruener veltliner.

Jak dobrać kieliszek do wina?

Preferujesz czerwone wino o pełnym smaku, czy raczej orzeźwiające białe wino? W naszym poradniku pokażemy Ci, jak odpowiednio dopasować kieliszek do wina, żeby rozwinęło ono pełnię swojego aromatu.

Odkryj teraz

NAPOJE

Gorące napoje na chłodne dni

Zimą rozkoszuj się przytulnym ciepłem kominka i zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Oprócz dobrej książki i smacznego świątecznego menu przyda się jeszcze zimowy gorący napój, który rozgrzeje Cię od środka.

Domowy świąteczny poncz: owocowy, czekoladowy, z alkoholem lub bez

Samodzielnie przyrządzony jest smaczniejszy. Podpowiemy Ci, jak samodzielnie i z niewielu składników przyrządzić w domu owocowy świąteczny poncz, zimową herbatkę lub czekoladę na gorąco, które znasz z jarmarku bożonarodzeniowego. Szwedzki glögg, biała czekolada z cynamonową bitą śmietaną lub gorąca czekolada chili – wśród naszych przepisów każdy znajdzie coś dla siebie.

3 wersje czekolady na gorąco

Kreatywne pomysły na słodkie kakaowe pyszności

Przepis

Samodzielnie przyrządzona herbatka z granatu

Zdrowa i szybka w przygotowaniu

Przepis

Samodzielnie przyrządzone grzane wino

Biała czekolada ze śmietaną cynamonową

Gorąca czekolada o smaku chili z bitą śmietana


Teraz w naszym sklepie internetowym

KOMPLETNY ASORTYMENT BOŻONARODZENIOWY

W naszym sklepie internetowym są dostępne wszystkie artykuły świąteczne i wspaniałe pomysły na prezenty.