Na 4 porcje:

• 350g spaghetti
• 500g małży
• 4 ząbki czosnku
• 1 pęczek zwykłej pietruszki
• 2 strąki papryki chili, suszonej
• sól morska i pieprz
• 8 łyżek oliwy z oliwek
• 100 ml białego wina
• 1/2 cytryny
• 30g startego parmezanu

Spaghetti aglio olio z małżami

Przygotowanie:

1. Oczyścić muszle pod bieżącą wodą i zamknięte umieścić w dużym naczyniu z osoloną wodą, a następnie zagotować. Gotować przez 5–7 minut.

2. Na koniec za pomocą pęsety oddzielić mięso od muszli. Te, których nie można otworzyć, odłożyć.

3. Wrzucić spaghetti do gotującej się, osolonej wody i ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. W trakcie gotowania makaronu można przygotować sos: posiekać drobno pietruszkę, papryczkę chili i czosnek. Chili i czosnek poddusić w oliwie z oliwek. Zalać białym winem, a następnie do wywaru dodać 2/3 pietruszki i mięso z małży.

5. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Gotować pod przykryciem przez 2–3 minuty, doprawić solą i pieprzem.

6. Odcedzić makaron, wymieszać z wywarem z małży i grubo startym parmezanem. Udekorować pozostałą porcją pietruszki i podawać!

< Artesano Provençal Verdure

< Artesano Provencal Verdure