Kieliszki do wina

Jak dobrać kieliszki do wina?

Orzeźwiające białe wino lub pełne czerwone wino – kieliszek o idealnym kształcie umiejętnie podkreśla walory wina i pomaga mu w pełni rozwinąć swój aromat. Dlatego do wina należy dobierać odpowiednie kieliszki, żeby uzyskać pełnię jego charakterystycznego smaku. W naszym poradniku prezentujemy różne rodzaje i kształty kieliszków i wyjaśniamy, jak dobrać kieliszki do wina.

Funkcjonalne bogactwo kształtów

Różne rodzaje kieliszków do wina różnią się głównie kształtem czaszy. Szeroko otwarta lub mocno zwężająca się ku górze – różne kształty mają za zadanie podkreślić charakter wina oraz podkreślić lub złagodzić poszczególne aromaty.

JAKI KIELISZEK WYBRAĆ?

Wino czerwone

Czerwone wino musi oddychać. Złożony bukiet, którym zachwycają czerwone wina, potrzebuje przede wszystkim dużo przestrzeni. Dlatego kieliszki do czerwonego wina odznaczają się brzuchatą, dużą czaszą i szerokim otworem lekko zwężającym się ku górze. Dzięki takiemu kształtowi wino na dużej powierzchni ma kontakt z tlenem. W ten sposób kieliszki do czerwonego wina przyczyniają się do uzyskania intensywniejszego i wyraźniejszego aromatu czerwonego wina.

Wino białe

Kieliszki do białego wina mają wąski, wysoki kształt, czym przypominają nieco kieliszki do szampana. Dzięki długiej nóżce, za którą się je trzyma, nie ogrzewają się zbyt szybko – to ważne, ponieważ białe wino najlepiej podawać schłodzone. Stąd również niewielka pojemność kieliszków do białego wina, ponieważ w ich przypadku obowiązuje zasada, że im mniej wina w kieliszku, tym dłużej pozostanie ono chłodne. Aby goście nie byli zmuszeni do picia letniego białego wina, lepiej częściej je dolewać.

Wino różowe

Kieliszki do różowego wina są średniej wielkości, ponieważ różowe wino nie musi oddychać. Kieliszki są wyższe i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego i zwężają się ku górze, aby aromaty – w przypadku większości różowych win lekkie i owocowe – mogły się rozwinąć bezpośrednio na języku.

Ustawienie szkła: w jakiej kolejności ustawiać kieliszki do wina?

Na odświętnie nakrytym stole kieliszki podobnie jak sztućce mają swoje stałe miejsce. Znajduje się ono powyżej noży leżących po prawej stronie nakrycia.

Dla orientacji obowiązuje taka kolejność kieliszków na stole, w której będą one używane do posiłku składającego się z kilku dań – zarówno podczas nakrywania do stołu, jak i podczas posiłku. Zgodnie z obowiązującą etykietą stołową kieliszek do wody stawiamy skrajnie po prawej stronie nad sztućcami, po jego lewej stronie jest miejsce na kieliszek do białego wina, a obok niego stawiamy kieliszek do czerwonego wina.

Prawidłowe mycie kieliszków do wina

Aby móc długo cieszyć się cennymi kieliszkami do wina, po użyciu należy je starannie umyć. W przypadku szlachetnych kieliszków do wina zalecane jest w pierwszej kolejności mycie ręczne. Mycie w zmywarce naraża je na duże ryzyko, nawet jeśli z ich charakterystyki wynika, że nadają się do mycia w zmywarce. Cienkie szkło kryształowe i inne ekskluzywne wyroby szklane podczas mycia w zmywarce mogą się stłuc.

Do mycia ręcznego najlepiej używać letniej wody i łagodnego płynu do mycia naczyń. Ostre środki mogą zniszczyć powierzchnię drogocennych kieliszków. Z tego powodu należy również unikać silnego pocierania wysokogatunkowych kieliszków. Kieliszki należy kolejno ostrożnie zanurzać w wodzie i powoli je z niej wyciągać. Tę czynność należy powtórzyć w przypadku delikatnych szklanych wyrobów maksymalnie pięć razy. Sprawdzonym środkiem na uciążliwe plamy, które nie schodzą nawet po kilkukrotnym wytarciu, jest biały ocet. Po użyciu octu kieliszki trzeba ponownie starannie wypłukać.

Błyszczące i lśniące – polerowanie kieliszków do wina

Aby kieliszki były krystalicznie czyste nie wystarczy same mycie. Dopiero staranne polerowanie przywraca delikatnym szklanym kieliszkom ich blask. Do polerowania kieliszków należy używać czystej niepylącej ściereczki z bawełny, a jeszcze lepiej lnu. Podczas polerowania należy zwrócić uwagę, żeby nie chwytać kieliszków za nóżkę. Naraża je to na stłuczenie. Kieliszek najlepiej chwycić za czaszę – w tym celu warto użyć drugiej bawełnianej ściereczki.

 

Aby kieliszki były błyszczące i nie miały nieładnych smug, przed polerowaniem można je ostrożnie przytrzymać nad gotującą się wodą. Kiedy uniesiemy je pod światło, zobaczymy, że lśnią krystaliczną czystością, gotowe na kolejną ciepłą letnią noc lub elegancki uroczysty bankiet.

Wniosek

Kształt kieliszka ma wpływ na smak wina

Lekkie owocowe białe wino do ryb lub mocne pełne czerwone wino po dniu pełnym wrażeń – nie tylko znawcy wina wiedzą, że swój złożony bukiet rozwija ono dopiero w odpowiednim kieliszku. Estetyka w przypadku kieliszków do wina to więcej, niż tylko kwestia osobistego gustu. Chociaż wzornictwo kieliszków do wina jest bardzo urozmaicone, decydujące znaczenie dla smaku wina ma w pierwszej kolejności kształt szklanego naczynia.

Prezenty dla koneserów szampana i wina

Wysokogatunkowe szklanki i kieliszki