Kawę o pełnym, doskonałym smaku ze sztywną pianką można przygotować na różne sposoby. Lecz który najlepiej wybrać? Preferujesz kawę mocną i pobudzającą, czy raczej łagodną? Zależy Ci na czasie, czy raczej lubisz się delektować, nawet podczas parzenia kawy? Wybór kawy ziarnistej jest ogromny i to jeszcze bardziej utrudnia decyzję. Którą kawę wybrać do danej metody parzenia?

Dostępne są różne metody przygotowania kawy. Oprócz klasycznego ekspresu do kawy, czy też ekspresu automatycznego, dostępnych jest wiele metod ręcznych, aby przygotować idealną kawę. Najlepiej je wypróbować, żeby znaleźć najodpowiedniejszą metodę.

Espresso wypływające z ekspresu prosto do filiżanki Villeroy & Boch

Wykonanie/Instrukcja

  • Dolną część kawiarki napełnić wodą
  • Do środkowej części kawiarki wsypać zmieloną kawę
  • Zagotować
  • Podawać

Wskazówki, jak przygotować kawę przy użyciu kawiarki

Kawiarka, zwana inaczej makinetką, składa się z trzech części. Przygotowanie kawy odbywa się na kuchence. Nie ma przy tym znaczenia, czy jest to kuchenka gazowa, elektryczna, czy indukcyjna. W przypadku kuchenki indukcyjnej ważne jest jednak, żeby wybrać kawiarkę wykonaną z materiału posiadającego zdolność przewodzenia. Dolną część kawiarki napełnić wodą.

Do środkowej części wsypać zmieloną kawę. Najlepiej użyć kawy średnio zmielonej. Warto skorzystać z młynka do kawy, żeby mieć większy wpływ na stopień zmielenia ziaren. W wyniku działania ciśnienia w górnej części gromadzi się kawa. Górną część kawiarki można zdjąć i od razu serwować świeżo zaparzoną kawę.

Nazwa „kawiarka do espresso”, stosowana w Niemczech, jest nieco myląca: w kawiarce można oczywiście zaparzyć nie tylko espresso. Nadaje się ona również do parzenia klasycznej kawy. Aby móc delektować się pełnią smaku kawy, polecamy odpowiednie filiżanki do kawy.

NewWave filiżanka do kawy
NewWave filiżanka do kawy
NewWave filiżanka do kawy
Coffee Passion kubek do kawy ze spodkiem
Coffee Passion kubek do kawy ze spodkiem
Coffee Passion kubek do kawy ze spodkiem
Artesano Hot&Cold Beverages Szklanka XL 140mm
Artesano Hot&Cold Beverages Szklanka XL 140mm
Artesano Hot&Cold Beverages Szklanka XL 140mm

Wykonanie/Instrukcja

  • Zagotować wodę
  • Zdjąć pokrywkę praski francuskiej i wsypać zmieloną kawę
  • Zalać wodą i zostawić na 4 minuty do naciągnięcia
  • Nałożyć pokrywkę i wcisnąć tłoczek do samego dołu
  • Podawać

Wskazówki, jak przygotować kawę przy użyciu praski francuskiej

Metoda ta jest bardo tradycyjnym sposobem przygotowania kawy. Zaparzacze w formie dzbanka z tłokiem są dostępne w wielu różnych rozmiarach oraz wariantach i mogą mieć różną pojemność – maks. dla 6 osób. Specjalne modele nie pełnią funkcji dzbanka, lecz wymagają użycia dodatkowego dzbanka lub filiżanki. Różnią się one od standardowej praski francuskiej tym, że kawa jest dodatkowo filtrowana i w naparze nie pozostają żadne fusy.

Osoba wsypująca mieloną kawę do kroplownika
Coffee Passion dwuścienny dzbanek do kawy z pokrywką
Coffee Passion dwuścienny dzbanek do kawy z pokrywką
Coffee Passion dwuścienny dzbanek do kawy z pokrywką
Coffee Passion puszka na kawę mieloną
Coffee Passion puszka na kawę mieloną
Coffee Passion puszka na kawę mieloną
Coffee Passion dwuścienny filtr do kawy
Coffee Passion dwuścienny filtr do kawy
Coffee Passion dwuścienny filtr do kawy

Przygotowanie kawy z ekspresu

Ekspres do kawy to najprostsza, lecz zarazem najdroższa metoda parzenia kawy. Do wyboru jest wiele różnych marek. Ekspres do kawy jest nazywany również ekspresem automatycznym. Można w nim zrobić nie tylko espresso, lecz również klasyczną kawę lub różne kawowe specjały. Ekspres pozwala parzyć świeżą kawę na filiżanki. Dlatego jedynie w ograniczonym stopniu nadaje się dla większego grona osób. Do ekspresu należy wlać wodę i wsypać kawę ziarnistą. Zależnie od modelu można na przykład zaparzyć jednocześnie jedną lub dwie filiżanki cappuccino.

W wielu modelach można również używać kawy mielonej. Nie jest to jednak zalecane, ponieważ prawdziwy kawosz zauważy różnicę w smaku. Poza tym używanie kawy mielonej wcale nie jest konieczne, ponieważ wiele ekspresów jest wyposażonych w zintegrowany młynek do kawy. Ziarna kawy potrzebne do przygotowania napoju są mielone bezpośrednio przed zaparzeniem. Mielona jest tylko mała ilość potrzebna do zaparzenia żądanego specjału kawowego.

Ekspresy do kawy dzięki wytwarzaniu większego ciśnienia mierzonego w barach są w stanie wyprodukować wspaniałą kawę ze sztywną pianką. Dotyczy to głównie bardzo drogich ekspresów. W handlu dostępne są ekspresy do kawy w różnych przedziałach cenowych. Testy pokazują, że opłaca się wydać trochę więcej pieniędzy na naprawdę dobry ekspres do kawy. Jakość kawy rośnie wraz z ceną ekspresu do kawy. Bardzo tanie modele również są przekonujące pod względem funkcjonalności. Znawcy zauważą jednak różnicę pomiędzy kawą ze zwykłego ekspresu i z ekspresu bardziej zaawansowanego. 

Ze względu na to, że ekspresy do kawy są bardzo solidne, trwałe i niezawodne, zakup drogiego ekspresu opłaca się prawdziwym smakoszom, którzy pragną pić doskonałą włoską kawę nie tylko w restauracji. Obsługa nowoczesnych ekspresów jest prosta i intuicyjna, dzięki czemu nawet początkujący barista świetnie poradzi sobie z przygotowaniem kawy z ekspresu.

Czy istnieje zdrowy sposób parzenia kawy?

Kawa to używka. Główny warunek zdrowej kawy to dobrej jakości ziarno. Różne metody przygotowania kawy wiążą się z różnymi sposobami postępowania z ziarnami kawy. Jakość, wartość zdrowotna oraz zawartość substancji szkodliwych w kawie zależy od warunków uprawy, transportu oraz obróbki kawy. Czynniki te istotnie wpływają na smak napoju. Kawę należy pić z umiarem. Proces palenia sprawia, że kawa nie dla każdego jest zdrowa, ponieważ napar z kawy ma właściwości kwasotwórcze. Lecz nawet osoby o wrażliwym żołądku mogą delektować się kawą, jeśli będą stosowały się do następujących wskazówek:

  • Kawa BIO jest generalnie zdrowsza
  • Kawa parzona na zimno jest zdrowsza i zawiera mniej kwasu
  • Kawa powinna mieć niską zawartość akrylamidu
  • Kawę należy pić czarną
  • Najzdrowsza jest kawa palona samodzielnie lub w długotrwałym procesie

Badania udowodniły, że kawa z kroplownika zawiera najmniej niezdrowych substancji, co czyni tę metodę przygotowania kawy najzdrowszą. W idealnym przypadku kawa powinna być palona samodzielnie lub w długotrwałym procesie i powinno się ją pić czarną. Aby mieć pewność że domowa kawa jest nie tylko smaczna, lecz również zdrowa, warto zasięgnąć informacji – najlepiej w małych palarniach – na temat używanej kawy. Małe palarnie kawy przykładają dużą wagę do tego, aby kawa pochodziła z upraw ekologicznych, do sprawiedliwego handlu oraz do wysokiej jakości.

Świadome picie kawy obejmuje oczywiście również używanie wielorazowych kubków Coffee to go. Dzięki naszym kubkom wielorazowego użytku niezawierającym plastiku swój ulubiony napój można mieć zawsze przy sobie.

Niektórzy koneserzy opowiadają się za ręcznym przygotowywaniem kawy. Inni regularnie używają praski francuskiej, a wiele osób decyduje się na nowoczesny ekspres do kawy. Dobrze jest wypróbować różne warianty, żeby wybrać najlepszą i najodpowiedniejszą metodę przygotowania kawy.

Warto poświęcić temu dużo czasu – bo kawa to przyjemność!

Produkcja kawy

Skąd pochodzi kawa i jak się ją produkuje:
dowiedz się wszystkiego o produkcji kawy

Odkryj teraz

Kawowe specjały

Odkryj odpowiednie naczynia
do swojej ulubionej kawy

Sklep internetowy