Światowe trendy kawowe w Twoim domu

Zachwyć gości profesjonalnie przyrządzoną kawą

Coffee Passion dwuścienny dzbanek do kawy z pokrywką
Coffee Passion dwuścienny dzbanek do kawy z pokrywką
Coffee Passion dwuścienny dzbanek do kawy z pokrywką
Coffee Passion cukiernica
Coffee Passion cukiernica
Coffee Passion cukiernica
Coffee Passion zestaw do cappuccino 2-częściowy
Coffee Passion zestaw do cappuccino 2-częściowy
Coffee Passion zestaw do cappuccino 2-częściowy

Warto wiedzieć! Cold brew – przygotowanie kawy na zimno:

1. Najpierw świeżo mieloną kawę dokładnie wymieszać w dowolnym naczyniu
z zimną wodą (100 g kawy na 1 l wody).
2. Kawę odstawić w naczyniu z pokrywką na minimum 12 godzin
do naciągnięcia, w temperaturze pokojowej.
3. Następnie mieszankę przelać przez sitko, otrzymaną kawę
cold brew uzupełnić kilkoma kostkami lodu i dodać słomkę.

Artesano Hot&Cold Beverages Szklanka z uchem L 95mm
Artesano Hot&Cold Beverages Szklanka z uchem  L 95mm
Artesano Hot&Cold Beverages Szklanka z uchem L 95mm
Artesano Hot&Cold Beverages Universal tumbler 122mm
Artesano Hot&Cold Beverages Universal tumbler 122mm
Artesano Hot&Cold Beverages Universal tumbler 122mm
Coffee Passion zestaw do latte macchiato 3-częściowy
Coffee Passion zestaw do latte macchiato 3-częściowy
Coffee Passion zestaw do latte macchiato 3-częściowy
LATTE ART: piękniejszy sposób picia kawy

Latte art to małe dzieła sztuki w filiżankach do kawy, których wykonywania można się nauczyć. Aby zaprezentować idealnie udekorowaną kawę, trzeba uzyskać odpowiednią konsystencję mlecznej pianki, zastosować specjalną technikę wlewania oraz użyć odpowiedniej filiżanki do kawy.

Ozdabianie kawy tą metodą wymaga oprócz właściwej techniki również odpowiednich akcesoriów oraz dużej wprawy. Najważniejsza w latte art jest konsystencja mlecznej pianki.

Jak uzyskać idealnie spienione mleko: Przed spienieniem mleko powinno być zimne, a podczas spieniania jego temperatura nie powinna przekroczyć 60-70°C. Spuścić skondensowaną wodę z zaworu pary i włożyć dyszę do spieniania mleka do dzbanuszka. Włączyć parę i trzymać dyszę tuż pod powierzchnią mleka.

Kiedy mleko w dzbanuszku osiągnie temperaturę ok. 40°C, następuje zmiana metody spieniania na wirowanie. Teraz z mleka uchodzą większe pęcherzyki powietrza. W tym celu dyszę należy zanurzyć w mleku na taką głębokość, aż mleko będzie koliście wirować w dzbanuszku.

Następnie trzeba wlać idealnie spienione mleko do filiżanki. Najlepszy będzie mlecznik z wąskim dzióbkiem. Dzbanuszek przyłożyć do krawędzi filiżanki i wlać mleko cienkim, nieprzerwanym strumieniem. Kiedy mleko z powrotem wypłynie na powierzchnię kawy, można zacząć tworzyć wzory.

Aby było dostatecznie dużo miejsca na latte art, potrzebna będzie filiżanka do kawy o większej średnicy. Filiżanki należy porządnie ogrzać, dzięki temu dłużej zachowają ciepło i będzie można w spokoju nacieszyć oko dziełem sztuki.

Coffee Passion Łyżeczka do herbaty, zestaw 4 szt. 14cm
Coffee Passion Łyżeczka do herbaty, zestaw 4 szt. 14cm
Coffee Passion Łyżeczka do herbaty, zestaw 4 szt. 14cm
Coffee Passion dwuścienny mlecznik
Coffee Passion dwuścienny mlecznik
Coffee Passion dwuścienny mlecznik
Coffee Passion zestaw do podwójnego espresso 2-częściowy
Coffee Passion zestaw do podwójnego espresso 2-częściowy
Coffee Passion zestaw do podwójnego espresso 2-częściowy
Do automatycznego ekspresu do kawy i in.

Istnieją niezliczone sposoby przyrządzania kawy: przy pomocy automatycznego ekspresu do kawy, urządzenia do espresso, ekspresu do kawy, ręcznego filtra itd. Dzięki młynkowi do kawy i urządzeniu do spieniania kawa zyskuje pełny smak. Firma Villeroy & Boch jako ekspert ds. dobrego smaku i stylu życia oferuje idealne filiżanki do każdego rodzaju gorącego napoju. Wystarczy tylko podjąć decyzję: kawa czy herbata?

Przejdź do naszej bogatej oferty filiżanek do kawy i herbaty

Coffee Passion

Odkryj naszą kolekcję do kawy dla wymagających kawoszy

 

Odkryj teraz
 

Kawowe specjały

Odkryj odpowiednie naczynie
do swojej ulubionej kawy
 

Sklep internetowy