Czysty smak herbaty z Villeroy & Boch

Krótka historia herbaty – jak wszystko się zaczęło

Historia herbaty sięga prawie 5000 lat wstecz. Z odkryciem tego aromatycznego gorącego napoju wiąże się wiele mitów i opowieści. Według pewnej chińskiej legendy cesarz Chin Shennong w roku 2737 p.n.e. gotował wodę pod drzewem, kiedy zerwał się silny wiatr i strącił kilka listków do kociołka. Pochodziły one od rośliny herbaty chińskiej, zabarwiły wodę na delikatny złoty kolor i nadały jej przyjemny zapach. Cesarz spróbował napoju i stwierdził, że jest on bardzo smaczny i orzeźwiający.

Zielona herbata – azjatycki napój bogaty w cenne substancje czynne

Zielona herbata jest źródłem zdrowia i zapobiega licznym chorobom – to dlatego w dawniejszych czasach pito ją głównie z powodów medycznych. Ten smaczny eliksir wzmacnia układ odpornościowy i wypłukuje toksyny, ma pozytywny wpływ na układ krążenia oraz przemianę materii. Obszary upraw zielonej herbaty znajdują się głównie w prowincjach południowych i środkowych Chin, jak również w Japonii. Swoją nazwę herbata ta zawdzięcza bardzo łagodnej metodzie produkcji, podczas której zostaje zachowany zielony kolor oraz prawie wszystkie pierwotne składniki.

Aby uzyskać wysoką jakość produktu końcowego, wiosną zbierane są najdelikatniejsze listki. Zawierają one bardzo dużo substancji smakowych, witamin i minerałów.

——————————

Aby zachować jak najwięcej cennych składników herbaty, listki należy zalewać wodą o temperaturze maksymalnie 80°C.

Czarna herbata – bogactwo aromatów

Jeśli szukasz sprawdzonego napoju pobudzającego, odpowiednia będzie czarna herbata. Ten niezwykle popularny rodzaj herbaty zawiera tyle kofeiny, co kawa, i ma takie samo działanie pobudzające i poprawiające koncentrację. Garbniki zawarte w tym aromatycznym gorącym napoju mają ponadto pozytywny wpływ na żołądek i jelita. Poza tym zawarte w herbacie polifenole wiążą wolne rodniki i pomagają w zwalczaniu alergii.

Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty należy łagodna herbata darjeeling, aromatyczna i mocna herbata assam oraz ceylon ze swoją owocowo-cierpką nutą. Nazwy te nawiązują jednocześnie do terenów uprawnych w Indiach i na Sri Lance. W przeciwieństwie do zielonej herbaty w produkcji czarnej herbaty ściany komórkowe w listkach są łamane, w wyniku czego sok z komórek reaguje z tlenem. W ten sposób powstają cenne aromaty, które mają istotny wpływ na smak późniejszego naparu.

——————————

Aby uzyskać działanie pobudzające, czarną herbatę należy zaparzać przez około 2–3 minuty.

Yerba mate – zdrowy napój z Ameryki Południowej

Wywodząca się z Ameryki Południowej yerba mate od kilku lat cieszy się dużą popularnością również u nas i ma status modnego napoju. Nic dziwnego – ten orzeźwiający napój o słodkawo-gorzkim smaku ze względu na wysoką zawartość kofeiny działa pobudzająco, co sprzyja osiąganiu lepszych rezultatów zarówno w sporcie, jak i w nauce. Ponadto yerba mate dobrze wpływa na trawienie i zmniejsza apetyt – to idealny napój dla osób będących na diecie.

Termin „mate” oznaczał pierwotnie naczynie, z którego tradycyjnie była pita ta herbata. Dzisiaj oznacza jednak przede wszystkim sam napar. Podobnie jak rooibos, yerba mate również nie jest pozyskiwana z roślin z rodzaju kamelia, lecz z listków i gałązek roślin z rodziny ostrokrzewowatych.

——————————

Aby napić się yerba mate w klasyczny europejski sposób, należy zalać ją wrzącą wodą i zaparzać 3–5 minut.

Matcha – szlachetny proszek z zielonej herbaty

Żadna inna herbata nie zawiera tylu przeciwutleniaczy chroniących komórki, co intensywnie zielona matcha. Napój ten nie jest klasycznym naparem herbaty. Matcha to sproszkowany wyciąg ze świeżych listków, dlatego zawartość sprzyjających zdrowiu przeciwutleniaczy jest bardzo wysoka. Matcha ma delikatnie cierpki smak, który idealnie uzupełniają kremowe, niekiedy orzechowe lub owocowe aromaty.

Matcha pochodzi z Japonii, gdzie stanowi nieodłączny element tradycyjnych ceremonii parzenia herbaty. Inaczej niż w przypadku produkcji innych rodzajów herbaty, krzewy przed zbiorami matchy przez około cztery tygodnie są całkowicie zacienione, żeby wydłużyć okres dojrzewania. Metoda ta sprzyja nagromadzeniu cennych składników.
 

——————————

Aby przyrządzić matchę, należy najpierw rozmieszać proszek w niewielkiej ilości zimnej wody do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie całość uzupełnić wodą w temperaturze 80°C.

Herbata oolong – podpowiedź z Chin

Herbata oolong trafia do przekonania dzięki pozytywnemu wpływowi, jaki ma na ludzki organizm. Zawarte w niej polifenole i aminokwasy wzmacniają między innymi układ odpornościowy i mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto herbata oolong przyspiesza spalanie tłuszczu, wypłukuje trujące substancje i zmniejsza uczucie głodu. W związku z tym ten pyszny napar herbaciany w zdrowy sposób pomaga schudnąć. Inaczej niż w przypadku innych rodzajów herbaty do jej produkcji są pozyskiwane bardzo dojrzałe listki herbaty uprawianej głównie w Chinach.

Oolong to herbata częściowo poddana procesowi fermentacji, która dzięki stosunkowo małej ilości garbników jest bardzo zdrowa. Aby częściowo doszło do utlenienia, listki są ostrożnie obracane w bębnach lub podrzucane w wiklinowych koszykach.

——————————

Aby przyrządzić białą herbatę, listki należy zalać wrzącą wodą (100°C) i zaparzać przez około 1–3 minuty.

Herbata rooibos – napój bezkofeinowy

Herbata rooibos, będąca źródłem wielu minerałów i mikroelementów, ma szerokie spektrum prozdrowotnego działania. Ten gorący napój w bursztynowym kolorze działa między innymi przeciwutleniająco, przeciwrakowo, rozluźniająco i antyalergicznie. Ponadto ta smaczna herbata to prawdziwy napój rozweselający. Odpowiada za to zawarty w niej flawonoid – kwercetyna – który stymuluje wytwarzanie hormonu szczęścia serotoniny. To idealny napój na ponure dni!

W przeciwieństwie do wielu innych herbat rooibos nie jest pozyskiwana z klasycznej rośliny herbaty chińskiej, lecz z małego krzewu z rodziny bobowatych. Naturalny obszar występowania czerwonokrzewu, bo o nim mowa, to Cederberg w południowoafrykańskiej Prowincji Przylądkowej Zachodniej, gdzie herbata ta jako napój narodowy jest szeroko rozpowszechniona. Herbata rooibos ma łagodny smak, jest bardzo zdrowa i nie zawiera kofeiny.

——————————

Optymalny smak herbaty uzyskamy, zalewając ją wrzącą wodą i zaparzając przez 2–3 minuty.

Biała herbata – wykwintna i łagodna

Najszlachetniejsza ze wszystkich rodzajów herbaty, herbata biała, ma działanie bardzo delikatnie pobudzające. Już w starożytnych Chinach temu delikatnie cierpkiemu naparowi o lekko słodkawej nucie przypisywano właściwości lecznicze. Nic dziwnego – ten zdrowy napój zawiera wyjątkowo dużo cennych witamin i minerałów. Obecnie wysokogatunkowa biała herbata jest uprawiana nie tylko w Chinach, lecz również w Indiach, na Sri Lance
i w Afryce.

Do produkcji tej szlachetnej herbaty wykorzystywane są wyłącznie młode, jeszcze stulone pąki listków krzewu herbacianego. Ta wyjątkowo łagodna herbata swą nazwę zawdzięcza temu, że pąki są otulone srebrno-białym meszkiem.

——————————

Ze względu na to, że biała herbata w naturalnym procesie ulega fermentacji w zaledwie dwóch procentach, zostaje zachowany jej smak i cenne składniki. Aby je chronić, temperatura wody użytej do parzenia nie powinna przekraczać 75°C.

Artesano Hot Beverages

Znajdź odpowiednią szklankę do swojej
ulubionej herbaty
 

Odkryj teraz
 

Tea Passion

Odkryj naszą kolekcję do herbaty dla
wymagających miłośników tego napoju
 

Sklep internetowy