Stylowe ułożenie sztućców na stole

dla efektu gustownej aranżacji

Oprócz wykwintnych talerzy z porcelany gustowną aranżację stołu współtworzą również piękne sztućce. Uroczysta kolacja lub obfite rodzinne śniadanie – ułożenie sztućców kieruje się określonymi zasadami. Faux pas w ułożeniu sztućców zakłóca harmonijny wygląd skądinąd starannie zaaranżowanego stołu. Trudności mogą się pojawić, kiedy menu składa się z kilku dań. Przy takiej skali można niekiedy stracić orientację, w jakiej kolejności i w jakim miejscu ułożyć sztućce i talerze na stole. Poniżej dowiesz się, jak prawidłowo i elegancko dopasować ułożenie sztućców do kolejności dań w menu.

Jak atrakcyjnie nakryć stół – Układ sztućców

Układ sztućców na stole rządzi jasna zasada: do posiłku składającego się z kilku dań sztućce układamy w kolejności dań w menu w kierunku od zewnątrz do wewnątrz. Sztućce, które trzymamy prawą ręką, leżą z prawej strony, sztućce, które trzymamy lewą ręką, z lewej strony podtalerza stanowiącego centralny punkt nakrycia. Nasz film wyjaśnia w ciągu kilku sekund, jak prawidłowo ułożyć sztućce:

Widelce po lewej stronie nakrycia

Jeśli będzie podany delikatny łosoś, nie może zabraknąć widelca do ryby. Kładziemy go z zewnątrz po lewej stronie, ponieważ jako widelec do przystawki zostanie użyty w pierwszej kolejności. Tuż obok – bezpośrednio obok talerza – leży widelec
do dania głównego.

Nóż i łyżka do zupy po prawej stronie nakrycia

Po zewnętrznej stronie talerza kładziemy łyżkę do zupy, w środku jest miejsce na nóż do ryby. Bezpośrednio obok talerza kładziemy nóż do dania głównego – ostrzem w stronę nakrycia.

Sztućce deserowe nad nakryciem

Sztućce deserowe można ułożyć powyżej podtalerza. Trzonek powinien być skierowany w stronę ręki, którą będzie trzymany dany sztuciec: widelczyk deserowy jest skierowany zębami w prawą stronę, a łyżeczka w lewą.
 

Talerz na pieczywo stawiamy z lewej strony obok rzędu sztućców

Jeżeli do posiłku będzie podana świeża chiabatta lub focaccia, talerz na pieczywo stawiamy z lewej strony obok rzędu sztućców. Nóż do chleba kładziemy na prawej krawędzi.

Jak ułożyć sztućce dla osób leworęcznych

Jeśli sztućce będą używane przez osoby leworęczne, ich ułożenie również podlega specjalnym regułom. Według poradnika savoir vivre Knigge na początku każdego dania można dyskretnie zamienić sztućce, żeby przyjąć dogodną pozycję.

Stół śniadaniowy i stoł do kawy

Określone ułożenie sztućców nie jest zastrzeżone wyłącznie na uroczyste okazje, prawidłowe ułożenie sztućców tworzy gustowną aranżację stołu również podczas wspólnego śniadania w rodzinnym gronie. Nakrywając do śniadania, kładziemy z prawej strony tylko nóż, którego dolna krawędź powinna się kończyć na jednej linii z dolną krawędzią talerza. Łyżeczkę do herbaty lub kawy kładziemy na spodku obok filiżanki. Jej trzonek powinien leżeć równolegle do ucha filiżanki, żeby całość wyglądała harmonijnie.

Przy nakrywaniu stołu do kawy obowiązuje podobna zasada: do ciasta podajemy widelczyk. Kładziemy go również po prawej stronie, żeby goście mogli szybko i łatwo wziąć go do ręki.

Jak dobrać sztućce do potrawy?

Nóż, widelec i łyżka to podstawowe sztućce znajdujące się w każdym gospodarstwie domowym i towarzyszące nam na co dzień. Specjalne potrawy i ważne okazje wymagają jednak specjalnych rodzajów sztućców. Specjalne sztućce są dostosowane do szczególnych wymagań, które wiążą się z niektórymi potrawami:

Sztućce do ryby:do łatwego dzielenia na kawałki delikatnego rybnego fileta
Nóż do steków:do krojenia soczystego mięsa na małe kawałki
Widelec do ostryg i homara:do stylowego jedzenia owoców morza

Przy specjalnych okazjach należy podać również odpowiednie sztućce pasujące do serwowanych potraw. Ponadto wysokiej jakości zestawy sztućców charakteryzują się tym, że łączą stylowy design z funkcjonalnością. Specjalnie dobrane materiały zapewniają sztućcom długą trwałość i zabezpieczają je przed rdzewieniem.


Villeroy & Boch używa do produkcji swoich sztućców najwyższej jakości materiału, który powstaje w efekcie zaawansowanego procesu produkcji. Kolekcje sztućców dostępne w wielu stylach to oferta na każdą okazję i na każdy gust.

Nakrycie, bielizna stołowa i sztućce
tworzą odpowiedni nastrój

Klasyczne sztućce stołowe to podstawowy element każdej zastawy stołowej. Przybory do jedzenia służą przede wszystkim do eleganckiego dzielenia i spożywania serwowanych dań. Razem z bielizną stołową i nakryciem decydują o atmosferze posiłku, którą niechcący może zakłócić drobny błąd w ułożeniu sztućców. Aby uzyskać harmonijny wygląd stołu, należy podczas nakrywania do stołu poświęcić nieco uwagi ułożeniu sztućców.

Podczas uroczystych kolacji składających się z kilku dań goście mogą z ułożenia sztućców wywnioskować, że zostanie podanych kilka potraw. W związku z tym goście już przy przystawce i daniu głównym mogą uwzględnić w planach deser, dzięki czemu nie pozostanie on nieruszony.