LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Zielona herbata

Zielona herbata to królowa wszystkich herbat: ma pierwotny charakter i znajduje się w centrum japońskiej kultury picia herbaty. Zielona herbata jest wysoko ceniona również u nas – jej aromat jest złożony i różnorodny, a każda jej odmiana ma swój indywidualny charakter.

Wielką popularność zielona herbata zawdzięcza nie tylko swojemu smakowi, lecz również korzystnemu działaniu na zdrowie, kondycję i samopoczucie.

Dlaczego zielona herbata jest zdrowa?

Tea Passion Medina dzbanek do herbaty z filtrem
Tea Passion Medina dzbanek do herbaty z filtrem
Tea Passion Medina dzbanek do herbaty z filtrem
Tea Passion Medina kubek do zielonej herbaty
Tea Passion Medina kubek do zielonej herbaty
Tea Passion Medina kubek do zielonej herbaty
Tea Passion Medina podgrzewacz
Tea Passion Medina podgrzewacz
Tea Passion Medina podgrzewacz

Prawidłowe parzenie

Tea Passion Kubek do zielonej herbaty
Tea Passion Kubek do zielonej herbaty
Tea Passion Kubek do zielonej herbaty
Tea Passion Pojemnik na herbatę z pokrywką
Tea Passion Pojemnik na herbatę z pokrywką
Tea Passion Pojemnik na herbatę z pokrywką
Tea Passion podgrzewacz
Tea Passion podgrzewacz
Tea Passion podgrzewacz

Która zielona herbata jest najpopularniejsza?

Ogółem istnieje kilka tysięcy odmian zielonej herbaty. Wiele z nich różni się składnikami. Aby optymalnie wykorzystać prozdrowotne właściwości zielonej herbaty, należałoby używać różnych odmian. Gdyż korzystny wpływ na zdrowie wynika przede wszystkim ze wzajemnego oddziaływania różnych składników. Na przykład trzy odmiany: gyokuro, sencha i bancha doskonale się uzupełniają.

Najpopularniejsze odmiany zielonej herbaty to:

  • Sencha: Ta odmiana jest produkowana z młodych listków oraz pąków i jest wyjątkowo zdrowa. Sencha ma harmonijny, świeży smak z lekką nutą goryczki i wyważoną słodycz. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny powinno się pić ją rano.

  • Gyokuro: Do produkcji herbaty gyokuro używa się młodych, zacienionych listków. Po zbiorach herbata w dalszym ciągu dojrzewa, jej smak jest delikatny i słodkawy, czasami z delikatną nutą glonów nori. Ona również zawiera dużo kofeiny i jest odpowiednia na dobry początek dnia.

  • Bancha: Ta zielona herbata zawiera mniej kofeiny i jest idealna na wieczór. Jest produkowana z grubszych listków pozyskiwanych z późniejszych zbiorów. Bancha zawiera wiele minerałów i mikroelementów.

  • Shincha: Shincha jest ceniona przez swoich miłośników za lekko cierpki i słodkawy smak. Shincha jest zbierana wcześnie i zawiera dużą ilość witamin i kwasów tłuszczowych. Jest odpowiednia do picia w południe i po południu.

  • Karigane: Ta herbata jest pozyskiwana z łodyżek herbaty sencha. Ma lekko cierpki smak z delikatną owocową nutą. Dzięki niewielkiej zawartości kofeiny jest odpowiednia również na wieczór. Karigane zawiera wiele minerałów, mikroelementów i L-teaninę.

Generalnie należy zwracać uwagę, aby kupować herbatę w czystej postaci. Zawiera ona więcej polifenoli niż aromatyzowane zielone herbaty lub mieszanki herbat. Bardzo zdrowe są odmiany organiczne, ponieważ można w dużym stopniu uniknąć ewentualnego zanieczyszczenia substancjami szkodliwymi.