Villeroy & Boch
WielkanocWyprzedaż
Wyszukaj
Dla profesjonalistówSalony i sprzedawcy
Dwa nakrycia Villeroy & Boch Lave z zielonymi talerzami, sztućcami i niebieskimi szklankami zdobią drewniany stół z białym bieżnikiem. Pośrodku stoi roślina o zielonych liściach w wazonie.

Prezentowanie i garnirowanie potraw

Odpowiednie zaprezentowanie potraw może pozytywnie wpłynąć na wrażenia smakowe, ponieważ piękna aranżacja dania na talerzu wzmaga apetyt i ochotę na jedzenie. W dalszej części artykułu znajdą Państwo cenne wskazówki, jak pięknie aranżować potrawy dla siebie i swoich gości.

Podstawy:

Jak ładnie podawać jedzenie?

Posiłek z kunsztownie zaprezentowanymi potrawami będzie wspaniałym doświadczeniem dla wszystkich zmysłów. Starannie udekorowane potrawy przyciągają wzrok, pobudzają apetyt i wzbudzają ciekawość. Jeśli chcą Państwo nauczyć się układać potrawy jak profesjonaliści, to najpierw warto zapoznać się z podstawami: przy podawaniu jedzenia ważne jest zarówno jego ułożenie, jak i harmonijna kompozycja składników. Rady profesjonalnych kucharzy pokazują, że wystarczą proste środki, aby dekoracyjnie ułożyć jedzenie.

 

Najpierw trzeba wybrać odpowiedni rozmiar, tak aby talerz nie sprawiał wrażenia przeładowanego, ale i nie wydawał się pusty. Chcąc estetycznie zaprezentować potrawę, warto poszczególne komponenty ułożyć na talerzu warstwami. Dzięki temu jedzenie zyska efektowną strukturę, jak burger. Krawędź talerza powinna zostać pusta, aby talerz nie był przeładowany i żeby były widoczne ładne zdobienia.

 

Ponadto warto pobawić się teksturami. Pianka lub sosy dodadzą każdemu, nawet pozornie prostemu daniu, wizualnej atrakcyjności. Łącząc ze sobą kontrastujące tekstury, warto również użyć różnych kolorów. Lepiej jednak nie stosować sztucznych dodatków, lecz naturalne, kolorowe składniki, takie jak marchewka, ziemniaki lub sałata. Żywe kolory powodują, że jedzenie jest jeszcze atrakcyjniejsze wizualnie, ponieważ kolorowe składniki natychmiast wpadają w oko.

Wybór naczynia

Chcą Państwo nowocześnie zaaranżować jedzenie lub ułożyć je według określonej koncepcji? W takim razie warto sięgnąć po odpowiednie naczynia w preferowanym stylu, które dekoracyjnie wyeksponują jedzenie. W naszym sklepie internetowym dostępny jest wybór naczyń na każdy gust i w różnych stylach – od klasycznego, poprzez rustykalny aż po nowoczesny. Styl klasyczny jest odpowiedni na formalne i uroczyste okazje oraz do stylowych i ponadczasowych aranżacji potraw. W ofercie Villeroy & Boch znajdą Państwo również kolekcje w stylu nowoczesnym i rustykalnym, które odpowiednio wyeksponują Państwa potrawy.

Odkryj naczynia

Jasne i ciemne akcenty

Do swojej koncepcji warto dopasować również kolorystykę naczyń. Jasne lub ciemne akcenty dają różne efekty: biały talerz tworzy neutralne tło, na którym kolory i kształty potraw prezentują się żywo i efektownie, natomiast czarne talerze robią wrażenie przede wszystkim swoją stylową elegancją i pasują do nowoczesnych aranżacji stołu.

Odkryj Manufacture
Nakryty stół z filiżanką kawy i białym talerzem Artesano marki Villeroy & Boch z jedzeniem.
Nakryty stół z kwadratowymi talerzami Manufacture w czarnym i białym kolorze ze szkłem stołowym NewMoon.

Profesjonalna prezentacja jedzenia

Chcąc profesjonalnie podawać jedzenie, należy zawsze pamiętać o kwestiach praktycznych. Wybrane naczynia powinny bowiem nie tylko cieszyć oko, lecz również ułatwiać gościom jedzenie. Dlatego oprócz ułożenia potraw na talerzach należy również mieć na uwadze prawidłowe rozmieszczenie naczyń. Stylowe ułożenie sztućców dopełni harmonijny wygląd potraw. W przypadku menu składającego się z kilku dań układ sztućców podlega ścisłym zasadom: widelce leżą z lewej strony, noże i łyżki z prawej strony talerza. Ponadto sztućce należy ułożyć od zewnątrz do wewnątrz w kolejności dań.

 

Każdą potrawę radzimy udekorować ziołami lub innymi dodatkami, aby wyglądała jeszcze atrakcyjniej. Bieżniki na stół, obrusy i serwetki pomogą harmonijnie zaaranżować dekorację stołu jadalnianego. Elementy dekoracyjne warto dopasować również pod kątem kolorystyki, aby stylowo podkreślić wzornictwo naczyń. Ładne dekoracje są oczywiście również wyrazem Państwa serdeczności i gościnności, w związku z czym rodzina lub goście chętnie gromadzą się przy nakrytym stole, aby wspólnie biesiadować.

Nowocześnie przygotowany stół z dwoma nakryciami, każde z talerzami Manufacture, sztućcami, serwetkami, przystawkami i szklankami.

Odpowiednie na każdą okazję: kolekcje Villeroy & Boch

W asortymencie Villeroy & Boch znajdą Państwo odpowiednie kolekcje, aby dekoracyjnie zaprezentować jedzenie, na przykład wykwintne zupy lub sute posiłki z mięsem i rybą. Podczas gdy naczynia z kolekcji Manufacture Rock dodają aranżacji stołu nowoczesnej prostoty, klasyczne kolekcje, takie jak „La Boule”, „Royal” i „Anmut” wyróżniają się ponadczasową elegancją na każdą okazję.

 Etażerka MetroChic z wypiekami otoczona pudełkami na prezenty i kokardą na drewnianym stole.

Profesjonalne serwowanie potraw: odpowiednie wyposażenie

Do aranżacji jedzenia na talerzu i do zaprezentowania potraw w klasycznym lub nowoczesnym stylu potrzebne jest odpowiednie wyposażenie. Przybory, takie jak pęsety, pierścienie do serwowania, pędzelki, łyżki i miseczki są używane nie tylko przez profesjonalnych kucharzy – amatorom również pomagają one w precyzyjniejszym i szybszym ułożeniu potraw na talerzach. Zamierzone akcenty powstaną również za sprawą stylowych dzbanuszków, waz do zupy i etażerek, które zgrabnie wyeksponują potrawy.

Odkryj wszystkie kolekcje

Układanie potraw na talerzu – techniki, wskazówki i triki

Istnieje wiele technik, wskazówek i trików, które ułatwiają aranżowanie potraw. Przykładowo należy zawsze zwracać uwagę na odpowiednią wielkość porcji – potrawy można ładnie podać, nakładając mniejsze, lecz wizualnie atrakcyjniejsze porcje, które jednocześnie są dostatecznie duże, aby były sycące. Oprócz tego warto zadbać o jadalną dekorację, która upiększa podane danie i jednocześnie poprawia smak potrawy. W razie wątpliwości radzimy jednak postawić na prostotę i wybrać niewiele, za to wysokiej jakości składników.

 

Prosty trik: chcąc ładnie zaaranżować jedzenie, warto posłużyć się „zasadą nieparzystości” odnoszącą się pierwotnie do aranżacji wnętrz, która głosi, że aranżacje składające się z nieparzystej liczby elementów są bardziej harmonijne w odbiorze. Ciekawe urozmaicenie zapewnią ponadto nieszablonowe formy i podkładki odróżniające się od naczyń. Grillowane potrawy radzimy na przykład serwować na drewnianej desce, a desery w ozdobnym kieliszku lub dekoracyjnej filiżance, aby zachwycić gości.

 

Nasza rada:

Dekorowanie dań zajmuje trochę czasu, dlatego potrawy najlepiej podawać na podgrzanych talerzach. Dzięki temu w momencie podania wszystko będzie ciepłe.

Ostatni szlif: dekorowanie potraw

Chcąc nadać aranżacji ostateczny kształt, można zastosować urozmaicone dodatki na wierzch. Radzimy na przykład sięgnąć po świeże zioła, jadalne kwiaty albo grubo lub drobno posiekane orzechy. Świetnym dodatkiem do zup będą przykładowo świeże zioła, grzanki lub śmietana. Steki z grilla można udekorować krążkami cebuli, a do fileta rybnego podać świeży koperek. Sosów należy używać oszczędnie – lepiej podać sos w zgrabnym dzbanuszku, umożliwiając gościom indywidualne doprawienie potrawy.

 

Zastanawiają się Państwo, w jaki sposób atrakcyjnie udekorować cały bufet? Wazony ze świeżymi kwiatami na bufecie dodadzą jedzeniu stylowego wyglądu i upiększą całą aranżację. Latem, kiedy temperatura rośnie, najlepiej podać gościom zimny bufet ze świeżymi owocami cytrusowymi lub jagodami jako dodatek. Bufet jesienny można uzupełnić dyniami i jabłkami, natomiast zimą ozdobą stołu będą zimowe przyprawy, laski cynamonu i pomarańcze.

 

Najważniejsze kategorie produktów

  • Sztućce stołowe
  • Karafki
  • Umywalki ścienne
  • Miski WC bezrantowe

Poznaj nasz profesjonalny portal dla wyspecjalizowanych partnerów

Dla profesjonalistów

Śledź nas w mediach społecznościowy

Zmiana ustawień


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Ochrona Danych
  • Cookie Policy
  • OWS
  • Stopka redakcyjna
  • Opinie klientów