Villeroy & Boch
WielkanocWyprzedaż
Wyszukaj
Dla profesjonalistówSalony i sprzedawcy
Nowoczesna biała filiżanka do kawy z unikatowym uchwytem, obok małego naczynia i wazonu z zielonymi liśćmi na drewnianym stole.

Kawa po irlandzku

Czas czytania: 6 minut | Artykuł z 11.6.2024
Udostępnij

W zimne jesienne popołudnie wspaniale jest napić się gorącej kawy po irlandzku z warstwą bitej śmietany. Ten kawowy specjał o delikatnie słodkim smaku i z porcją irlandzkiej whiskey ma wyjątkowy charakter. Cudownie rozgrzewa i wprawia w przyjemny nastrój. Oto garść najlepszych porad na temat tego pysznego gorącego napoju rodem z Zielonej Wyspy.

Filiżanka cappuccino na szarej serwetce z ciastkiem, miseczki z przekąskami i sukulent na nowoczesnym stole jadalnianym.

Przepis

Jak przygotować kawę po irlandzku?

Mając dobry przepis, nie jest trudno przygotować niezwykle aromatyczną kawę po irlandzku w domu. Do przyrządzenia tego gorącego napoju potrzebnych jest tylko kilka składników:

 


kawa mielona
whiskey
cukier
śmietanka

 


Do zaparzenia kawy wystarczy zwykły ekspres do kawy. Według tradycyjnego irlandzkiego przepisu należy wykonać następujące cztery kroki:

Krok 1:

Kieliszek do kawy ogrzewamy, przepłukując go wrzącą wodą, aby kawa po irlandzku długo utrzymała swoją temperaturę.

Krok 2:

Do ogrzanego kieliszka wsypujemy łyżeczkę brązowego cukru i wlewamy około 40 mililitrów whiskey. Dokładnie mieszamy. Mieszankę whiskey z cukrem można również przyrządzić na kuchence. Ważna informacja: żeby pod wpływem temperatury cukier się rozpuścił, lecz aby whiskey nie zawrzała. Alkohol nadaje kawie po irlandzku szczególny charakter; podczas gotowania doszłoby do jego ulotnienia.

Krok 3:

Do kieliszka wlewamy mocną kawę filtrowaną, zostawiając od góry jeden centymetr wolnego miejsca. Jeśli nie mamy kieliszka do kawy po irlandzku, można nalać 250 mililitrów kawy do zwykłego kieliszka. Ponownie mieszamy.

Krok 4:

50 mililitrów niesłodzonej śmietanki ubijamy na półsztywno. Tradycyjnie śmietanę nakłada się grzbietem łyżki na powierzchnię kawy, tak aby po niej pływała. Ważna informacja: żeby po dodaniu bitej śmietany kawy po irlandzku już nie mieszać.

Karafka do whisky Ardmore Club i szklanki na tacy, obok płonąca świeca.

Jakiej whiskey użyć do kawy po irlandzku?

Odpowiednia whiskey to podstawa dobrej kawy po irlandzku. Najlepiej wybrać prawdziwą irlandzką whiskey. W porównaniu to szkockiej whisky jest znacznie delikatniejsza i mniej dymna czy też mniej słodowa w smaku. A to z powodu metody produkcji: irlandzkie whiskey są poddawane trzykrotnej destylacji, szkockie whisky – tylko podwójnej. W Szkocji whisky produkowana jest z jęczmienia suszonego dymem torfowym i słodu jęczmiennego. Metoda ta nie jest typowa dla Irlandii. Za sprawą wyjątkowej delikatności irlandzkiej whiskey kawa po irlandzku ma niezwykle harmonijny i pełny aromat. Rodzaje whiskey tradycyjnie stosowane do przyrządzania kawy po irlandzku to na przykład Clontarf Single Malt lub Tullamore Dew. Jameson to również typowa whiskey do kawy po irlandzku.

Jak się pija kawę po irlandzku?

Chcąc stylowo delektować się kawą po irlandzku, trzeba najpierw wybrać odpowiednie naczynie. Typowy kubek do kawy po irlandzku jest wykonany ze szkła. Dzięki temu można podziwiać ładną grę kolorów kawy, whiskey i bitej śmietany. Podłużna szklanka z uchem lub szklanka do latte macchiato, na przykład szklanka do latte macchiato NewWave marki Villeroy & Boch, doskonale nadają się do kawy po irlandzku.

  1. Tradycyjnie kawę po irlandzku pije się przez warstwę bitej śmietany. Każdy łyk kawy miesza się z odrobiną świeżo roztopionej śmietany. Ten wariant wybierają koneserzy, aby poczuć optymalny smak kawy.
  2. Kawę po irlandzku można również pić łyżeczką. Na łyżeczkę nabieramy odrobinę kawy i zanurzamy ją w bitej śmietanie.
  3. Niektórzy kawosze przed wypiciem mieszają kawę po irlandzku, żeby kawa i bita śmietana się połączyły.

 

Informacja

Istnieją trzy różne sposoby picia kawy po irlandzku. Ważne, żeby połączył się smak mieszanki kawy z whiskey ze smakiem bitej śmietany.

Kreatywne przepisy na kawę po irlandzku

Kawa po irlandzku w ciągu swojego istnienia doczekała się wielu nowych interpretacji. Znakomicie nadaje się do tworzenia nowych przepisów.
Zachęcamy do wypróbowania i skorzystania z naszych porad oraz inspiracji:

  • Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami whiskey i wypróbować również mocniejszą szkocką whisky.
  • Warstwę bitej śmietany można udekorować polewą karmelową, wiórkami czekolady, siekanymi orzechami lub ciasteczkiem.
  • Do słodzenia można użyć różnych rodzajów syropu, aby nadać kawie po irlandzku nowy, świeży styl.
  • Chcąc przyrządzić kawę po irlandzku „Bumblebee”, należy do kieliszka wlewać na zmianę irish coffee i ajerkoniak.
  • Warto spróbować kawy po irlandzku w wersji pikantnej z bitą śmietaną posypaną świeżą gałką muszkatołową lub kardamonem.
  • Latem kawę po irlandzku można pić zmrożoną. Zamiast śmietany można użyć lodów waniliowych.

 

Skąd wziął się ten napój?

Kawa po irlandzku to wspaniały napój, którym można sobie uprzyjemnić chłodny dzień. Przy jego powstaniu ważną rolę odegrała słynna irlandzka pogoda. Ten gorący napój to dzieło irlandzkiego szefa kuchni: w latach czterdziestych Sheridan prowadził restaurację na lotnisku w miasteczku Foynes. W pewną chłodną zimową noc samolot do Nowego Jorku musiał zawrócić ze względu na złą pogodę.


Personel restauracji, który poszedł już do domu, wrócił z powrotem, aby podać pasażerom napoje i potrawy. Joe Sheridan dodał do kawy solidną porcję whiskey, aby jego późni goście mogli się porządnie rozgrzać. Jego spontaniczny gest spotkał się z zachwytem. Na pytanie gościa restauracji, czy Joe użył kawy brazylijskiej, padła lakoniczna odpowiedź: „No, it was Irish Coffee!”


Stąd wzięła się nazwa tego kawowego specjału. Joe dopracował swój przepis i podawał kawę po irlandzku w kieliszkach, dzięki czemu z wyglądu przypominała irlandzkie piwo Guinness. W latach pięćdziesiątych amerykański dziennikarz podróżniczy zabrał ten przepis do Ameryki, gdzie do dziś kawa ta jest popularnym kultowym napojem. Kawa po irlandzku pijana jest na spotkaniach towarzyskich w pubie, późnym popołudniem po spacerze lub wieczorami.

Najważniejsze cechy kawy po irlandzku

Najważniejsze cechy kawy po irlandzku

Najważniejsze kategorie produktów

  • Sztućce stołowe
  • Karafki
  • Umywalki ścienne
  • Miski WC bezrantowe

Poznaj nasz profesjonalny portal dla wyspecjalizowanych partnerów

Dla profesjonalistów

Śledź nas w mediach społecznościowy

Zmiana ustawień


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Ochrona Danych
  • Cookie Policy
  • OWS
  • Stopka redakcyjna
  • Opinie klientów