Villeroy & Boch
WielkanocWyprzedaż
Wyszukaj
Dla profesjonalistówSalony i sprzedawcy
Serwis do herbaty MetroChic na okrągłym stole ze złotymi akcentami, w towarzystwie orchidei, świec i drobnych przekąsek.

Brytyjski podwieczorek

Tea time, czyli podwieczorek przy herbacie, jest symbolem brytyjskiej kultury stołu i zwyczajem znanym na całym świecie. W Wielkiej Brytanii picie herbaty jest celebrowane o różnych porach dnia: early morning tea pija się w łóżku, breakfast tea do śniadania, a elevenses przed lunchem. Światową sławę zyskała także afternoon tea. Kiedy jest mowa o tea time, zwykle chodzi właśnie o tradycyjną popołudniową herbatę.

Elegancki serwis do herbaty MetroChic z dzbankiem i filiżanką na złotej tacy na marmurowym stole.

Co oznacza tea time?

Doskonała herbata, smakowite słodkości, apetyczne przekąski, elegancka porcelana i stylowa atmosfera:

tea time, czyli brytyjski podwieczorek, to niewielki elegancki posiłek, który jada się z gośćmi przy ożywionej pogawędce.
Podwieczorek ten jest tradycyjnie serwowany na niskim stoliku w salonie.


Ale jak właściwie Brytyjczycy wykształcili kulturę picia herbaty?


Spojrzenie na historię odkrywa niejedną niespodziankę – czy wiesz na przykład, że Wielka Brytania zawdzięcza swój podwieczorek dwóm silnym kobietom?

Kiedy spożywa się brytyjski podwieczorek?

Typowy brytyjski podwieczorek ma miejsce między godziną trzecią a piątą po południu, dlatego znany jest również jako five-o'clock. Tradycja picia popołudniowej herbaty wywodzi się od kobiety: za jej pomysłodawczynię uważana jest Lady Bedford, dama dworu królowej Wiktorii.


Lady Bedford często źle się czuła późnym popołudniem. W jej czasach zwyczajowo spożywano lekki posiłek w porze lunchu, ale kolację podawano dopiero po siódmej wieczorem. Lady Bedford kazała więc przynosić sobie filiżankę herbaty i małą przekąskę po południu. Podawała te przekąski swoim gościom w salonie. Było to wydarzenie tak popularne, że popołudniowa herbatka Lady Bedford wkrótce stała się ulubionym wydarzeniem wśród brytyjskiej arystokracji.

Wskazówki dot. przygotowania

Tradycyjnie brytyjską herbatę pija się z mlekiem. Kwestia tego, czy najpierw do filiżanki wlać mleko, a potem zaparzoną herbatę, czy na odwrót, zależy właściwie od upodobania. British Standards Institution (BSI) zaleca, aby parzyć herbatę od 3 do 5 minut, a następnie przelać ją bezpośrednio do filiżanki lub dzbanka do herbaty.

Co ciekawe, w niemieckim regionie Fryzji Wschodniej, gdzie także popularna jest herbata z mlekiem, podczas ceremonii picia herbaty do filiżanki dodaje się najpierw biały cukier kandyzowany, następnie gorącą herbatę, a potem ruchem okrężnym wlewa się odrobinę śmietanki – ponieważ Fryzowie nie uznają mieszania.

My zalecamy użycie świeżego mleka o zawartości tłuszczu 1,5% lub 3,5% i podgrzanie go przed dodaniem do herbaty do temperatury pokojowej. Idealnie do tego się nada mały mlecznik, który może pomieścić ilość mleka wystarczającą na cały dzbanek herbaty.
Herbatę, w zależności od upodobania i rodzaju, należy parzyć od 2 do 5 minut, a następnie przelać gotową do czystego szklanego lub porcelanowego dzbanka do herbaty ogrzanego ciepłą wodą. Można też użyć zaparzacza do herbaty w kształcie kuli, jajka lub sitka, aby łatwo usunąć liście herbaty z gotowego naparu. Należy pamiętać, że im dłużej parzy się herbata, tym intensywniejszy jest jej aromat i tym większa jest w niej zawartość garbników roślinnych (tanin).

Co podaje się na podwieczorek?

Brytyjczycy zazwyczaj piją herbatę niesłodzoną, ponieważ pozwala to lepiej poczuć jej aromat. Aby zrównoważyć smak gorzkawych odmian herbaty, w trakcie brytyjskiego podwieczorku do herbaty podawane są często słodkości.

Złota filiżanka do herbaty ze spodkiem MetroChic na marmurowym stole.
 Etażerka MetroChic z wypiekami otoczona pudełkami na prezenty i kokardą na drewnianym stole.

Zdjęcie 1: Brytyjski podwieczorek wzbogaci elegancka filiżanka, na przykład z kolekcji „MetroChic”. | Zdjęcie 2: Na etażerce można stylowo podać różne przekąski do herbaty. | Zdjęcie 3: Dzbanek do herbaty to zarówno praktyczne, jak i eleganckie naczynie do serwowania różnych rodzajów herbaty.

Słodkie przysmaki

Kulinarne dodatki do typowego brytyjskiego podwieczorku obejmują następujące specjały:

  • Shortbread:

    Te słodkie kruche ciastka pochodzą ze Szkocji, ale są bardzo popularne w całej Wielkiej Brytanii. Do ich produkcji używa się dużej ilości masła, które nadaje ciasteczkom bogaty smak. Shortbread jest popularnym dodatkiem do popołudniowej herbaty.

  • Babeczki:

    W przypadku tych małych wypieków z dużą ilością lukru lub grubą porcją kremu można puścić wodze fantazji. Przepisy na nie stają się coraz bardziej zróżnicowane i istnieją już nie tylko wersje słodkie, ale także wytrawne.

  • Crumbles:

    Ten przysmak to inaczej owoce pod kruszonką, a do jego przygotowania zazwyczaj wykorzystuje się jabłka, jeżyny, brzoskwinie, śliwki, rabarbar i agrest. Crumbles podaje się na ciepło z sosem waniliowym lub lodami.

  • Toffi i krówki:

    Toffi i krówki są wytwarzane z karmelu i masła. Do krówek dodaje się jeszcze mleko lub śmietankę. Toffi jest raczej twarde, a krówki - miękkie. Brytyjski przysmak? Słodko-słone toffi z orzechami ziemnymi.

  • Scones:

    Scones to miękkie i puszyste bułeczki, tradycyjnie spożywane na ciepło na brytyjski podwieczorek. Często podaje się je z masłem, dżemem lub miodem. Do herbaty serwuje się je również ze specjalną gęstą śmietaną, która smakuje podobnie do mascarpone.

  • Słodki chlebek:

    Istnieje wiele przepisów na ten drożdżowy chlebek. Popularne są chlebki z owocami, zwykle porzeczkami lub rodzynkami sułtańskimi. Często piecze się je również ze słodem, cynamonem lub innymi przyprawami. Słodki chlebek jest zwykle krojony na kromki i podawany z masłem.

  • Ciasto biszkoptowe:

    To ucierane ciasto przypominające keks jest zwykle pieczone z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrynową i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Biały dzbanek do herbaty MetroChic z pasującą filiżanką, dwa białe kwiaty i zapalona świeca stoją na okrągłym czarnym stole z wzorzystą poduszką w tle.

Typowe gatunki herbaty to:

Darjeeling – lekka herbata północnoindyjska.
Ceylon – mocniejsza herbata indyjska.
Assam – bardzo mocna i aromatyczna herbata indyjska.
Lapsang Souchong – chińska herbata o dymnym aromacie.
Yunann – delikatna chińska herbata o średnio intensywnym smaku.
Earl Grey – cierpka i mocna mieszanka czarnej herbaty, aromatyzowana bergamotką.
Lady Grey – Earl Grey aromatyzowana pomarańczą lub cytryną.

Odkryj filiżanki do herbaty
Marmurowy stół z białymi filiżankami do herbaty Chateau Septfontaines, dzbankiem, kieliszkami do szampana MetroChic, deserami i złotym sitkiem.

Brytyjski podwieczorek – prawdziwa uczta w domu!

Dwie silne kobiety dały początek tradycji brytyjskiego podwieczorku. Dziś ten zwyczaj jest celebrowany na całym świecie i pozwala na chwilę oddechu – jest jak krótkie, przyjemne wakacje od codzienności.

Przekonaj się o tym! Do popołudniowej herbatki niekoniecznie trzeba podawać typowo brytyjskie przysmaki – można zaserwować wszystko, co smakuje Tobie i Twoim gościom. Zachęcamy do kreatywności i stworzenia swojego własnego, indywidualnego brytyjskiego podwieczorku w domu!

Odkryj wszystkie dzbanki do herbaty

Najważniejsze kategorie produktów

  • Sztućce stołowe
  • Karafki
  • Umywalki ścienne
  • Miski WC bezrantowe

Poznaj nasz profesjonalny portal dla wyspecjalizowanych partnerów

Dla profesjonalistów

Śledź nas w mediach społecznościowy

Zmiana ustawień


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Ochrona Danych
  • Cookie Policy
  • OWS
  • Stopka redakcyjna
  • Opinie klientów