Herbata z mlekiem
Opinie na temat herbaty z mlekiem (czyli „bawarki”) często skrajnie się różnią. Wielu zdeklarowanych smakoszy herbaty przysięga, że smakuje ona tylko „czysta”, tzn. bez dodatku mleka i śmietanki. Inni – i nie są to tylko Brytyjczycy – wolą uszlachetniać głównie czarną herbatę odrobiną mleka, nawet jeśli hamuje to rzekome prozdrowotne działanie niektórych składników.
Uważamy, że każdy powinien pić herbatę w taki sposób, jaki lubi najbardziej. Z mlekiem, ze śmietanką, z cukrem, słodzikiem, sokiem z cytryny lub bez dodatków. Niemniej jednak – a może właśnie dlatego – w tym artykule zajmujemy się kontrowersyjnym tematem bawarki, czyli herbaty z mlekiem, przyglądamy się ciekawostkom historycznym i tym dotyczącym jej smaku oraz udzielamy wskazówek, które rodzaje herbaty są odpowiednie do picia z mlekiem, a które nie.
Dlaczego herbata z mlekiem?
Istnieje wiele odpowiedzi na to pytanie. Bawarkę można pić, aby chronić porcelanę przed odbarwieniami lub by rozkoszować się smakiem herbaty, równocześnie zaparzając jej mniej. Jednak najczęściej herbatę – podobnie jak kawę – pija się z mlekiem przede wszystkim ze względu na smak.
A dlaczego bawarka jest tak popularna w Wielkiej Brytanii? Prawdopodobnie z tego samego powodu, chociaż sami Brytyjczycy traktują sprawę naprawdę poważnie i dzielą się na dwie grupy: Milk-in-first (Mif) oraz Tea-in-first (Tif), w zależności od kolejności dodawania mleka do herbaty. Nie jesteśmy pewni, czy ta kwestia rzeczywiście aż tak wpływa na smak, ale w Wielkiej Brytanii ten aspekt przyrządzania bawarki jest popularnym i częstym tematem sporów.
Czy czarna herbata z mlekiem jest zdrowa?
Kardiolodzy z berlińskiego szpitala Charité odkryli, że dodanie mleka do czarnej herbaty negatywnie wpływa na jej zdrowotne właściwości. Herbata zawdzięcza je bowiem kwasom garbnikowym, które nie tylko nadają jej lekko gorzkawy smak, ale także działają jako antyoksydanty zapobiegające miażdżycy poprzez rozszerzanie tętnic. Najwyraźniej proces ten przerywa białko mleka – kazeina, która łączy się z kwasami garbnikowymi i tym samym zapobiega pozytywnemu wpływowi na zdrowie. Istnieją jednak inne badania, które sugerują, że kwasy garbnikowe są pochłaniane przez mleko z opóźnieniem, tzn. że organizm potrzebuje więcej czasu na ich metabolizm.
Jeśli pijesz czarną herbatę przede wszystkim lub wyłącznie ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie, warto rozważyć unikanie mleka lub śmietanki i picie czystego napoju. Jeśli jednak herbata jest dla Ciebie przyjemnością i spożywasz ją głównie dla smaku, nie zastanawiaj się i pij ją tak jak lubisz, z mlekiem lub śmietanką albo bez.
Wskazówki dotyczące przygotowania
To, czy najpierw w filiżance umieścisz mleko, a dopiero potem gotową herbatę, czy na odwrót, zależy od Twojego upodobania. British Standards Institution (BSI) zaleca parzenie herbaty od 3 do 5 minut, a następnie przelanie jej bezpośrednio do filiżanki lub dzbanka.
Co ciekawe, w niemieckim regionie Fryzji Wschodniej, gdzie także popularna jest herbata z mlekiem, podczas ceremonii picia herbaty do filiżanki dodaje się najpierw biały cukier kandyzowany, następnie gorącą herbatę, a potem ruchem okrężnym wlewa się odrobinę śmietanki – ponieważ Fryzowie nie uznają mieszania.
My zalecamy użycie świeżego mleka o zawartości tłuszczu 1,5% lub 3,5% i podgrzanie go przed dodaniem do herbaty do temperatury pokojowej. Idealnie do tego się nada mały mlecznik, który może pomieścić ilość mleka wystarczającą na cały dzbanek do herbaty.
Herbatę, w zależności od upodobania i rodzaju, należy parzyć od 2 do 5 minut, a następnie przelać gotową do czystego szklanego lub porcelanowego dzbanka do herbaty ogrzanego ciepłą wodą. Można też użyć zaparzacza do herbaty w kształcie kuli, jajka lub sitka, aby łatwo usunąć liście herbaty z gotowego naparu. Pamiętaj: im dłużej parzy się herbata, tym intensywniejszy jest jej aromat i tym większa jest w niej zawartość garbników roślinnych (tanin).
Które rodzaje herbaty można łączyć z mlekiem?
Zasadniczo wszystkie czarne i niearomatyzowane herbaty można pić z mlekiem, aby poprawić ich smak. Również zieloną herbatę można podawać z mlekiem, na przykład jako matchę chai latte o wyjątkowym aromacie.
W przypadku herbat aromatyzowanych i owocowych należy być ostrożnym i najlepiej sprawdzić opakowanie, aby dowiedzieć się, czy producent nie odradza picia danej herbaty z mlekiem. Wiele aromatów może smakować inaczej w połączeniu z mlekiem, a nawet – jak w przypadku herbat owocowych – powodować zważenie się mleka przez znajdujące się w herbacie kwasy. Wyjątkiem jest jednak aromatyzowana czarna herbata typu Earl Grey, którą w Wielkiej Brytanii często pije się w trakcie tea time - najczęściej z mlekiem.
Herbata z mlekiem: odpowiednie herbaty
• Assam
• Ceylon
• Chai
• Earl Grey
• Rooibos i Honeybush
Czy herbata z mlekiem jest smaczna?
Dodatek mleka rzeczywiście zmienia smak herbaty. Czarna herbata traci po dodaniu odrobiny mleka swój wyrazisty aromat – stając się łagodniejsza i subtelniejsza. Nie chcemy jednak sugerować, że herbata bez mleka nie smakuje dobrze. Na przykład w świecie arabskim czarna herbata jest tradycyjnie podawana bardzo mocna, z dużą ilością cukru i bez mleka – i to od tysięcy lat.
Z tego względu nasze zalecenie brzmi następująco: spróbuj herbaty w obu wariantach i wybierz ulubioną. Sprawdź, jak smakuje herbata bez żadnych dodatków i jak zmienia się jej smak po dodaniu odrobiny mleka. W ten sposób określisz swoje preferencje i będziesz w stanie w przyszłości ocenić, które rodzaje herbaty pić z mlekiem, a które bez.
Kiedy Brytyjczycy piją herbatę z mlekiem?
W Wielkiej Brytanii bawarkę zazwyczaj pije się między 16:00 a 17:00 (w trakcie tea time) i określa się wówczas ją „Afternoon Tea” lub „Low Tea” (ponieważ herbata jest o tej porze tradycyjnie podawana przy niskiej ławie w salonie). Ale dla prawdziwego Brytyjczyka tak naprawdę tea time trwa cały dzień!