Mate
Mate pochodzi z głębokich dżungli Ameryki Południowej i jest uważana za napój bogów: od wieków spożywają ją rdzenni Amerykanie. Pierwotnie słowem „mate” określane było tradycyjne naczynie do picia, a nie sam napój. Guarani nazywali mate caiguá, w Argentynie znana jest jako yerba, a w Brazylii jako chimarrã. Niezależnie od nazwy mate to niezwykły, pobudzający i pyszny napój.
Czym jest mate?
Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej od wieków przygotowywali mate z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Po wyprawie Kolumba do Ameryki mate dotarła do Europy – i z czasem stała się popularnym napojem ze względu na swój wyjątkowy aromat.
Mate ma bowiem charakterystyczny ziemisty, słodko-gorzki i jednocześnie świeży smak. Badania naukowe wykazały 250 składników w jej aromacie.
Mate jest również doskonałym środkiem pobudzającym. Zawiera około 80 miligramów kofeiny na filiżankę – tylko nieco mniej niż kawa. Działanie kofeiny jest jednak wzmocnione przez teobrominę i teofilinę.
Ze względu na zawartość garbników pobudzający efekt pojawia się nieco wolniej niż w przypadku kawy i utrzymuje się dłużej. Mate jest zatem popularnym składnikiem napojów energetycznych.
W niektórych krajach mate jest dopuszczona do obrotu jako produkt leczniczy. Ze względu na swoje działanie hamujące apetyt jest często stosowana jako pomoc w odchudzaniu. Mówi się również, że mate ma działanie wspomagające trawienie i moczopędne.
Uważa się także, że mate ma pozytywny wpływ na koncentrację i wydajność. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Illinois wykazały, że może dodatkowo przeciwdziałać rakowi jelit.
Artesano Hot & Cold Beverages
Aby w pełni cieszyć się mate, potrzebne są nie tylko wysokiej jakości liście lub susz mate, ale także odpowiednie akcesoria, które sprawią, że delektowanie się napojem zamieni się w niezapomniany rytuał. Tutaj znajdziesz wybrane produkty do stylowego picia mate.
Prawidłowe parzenie
Tradycyjna metoda parzenia mate może być wspaniałym sposobem na zwolnienie tempa w codziennym życiu. Niegdyś mieszkańcy Ameryki Południowej pijali mate z wydrążonych tykw, znanych również jako kalebasy. Nawet dziś nadal używa się do tego celu pękatych miseczek wykonanych z dyni lub drewna.
Ważnym akcesorium do picia mate jest bombilla, rurka zakończona sitkiem. Parząc mate, warto pozostawić liście w naczyniu, ponieważ można z nich przygotować kilka naparów. Bombilla umożliwia picie mate bez fusów.
Kubek do mate wypełnia się mniej więcej do połowy liśćmi i zalewa wodą o temperaturze 40 stopni. Napar powinien parzyć się przez około dwie minuty. Następnie dolewamy wodę o temperaturze od 70 do 85 stopni, aż kubek będzie napełniony do połowy.
Niektórzy nie lubią cierpkiego smaku pierwszego naparu i go wylewają, zanim przygotują drugi i trzeci napar.
W przeciwieństwie do zielonej herbaty, mate nie staje się gorzka po długim parzeniu.
Nieco łatwiejsze i bardziej higieniczne jest picie mate z porcelanowych filiżanek do herbaty. Aby to zrobić, należy umieścić filtr do herbaty lub zaparzacz z pięcioma łyżkami liści mate w dzbanku do herbaty i wlać litr gorącej wody. Czas parzenia powinien wynosić od trzech do pięciu minut. W przypadku parzenia mate w dzbanku do herbaty również możliwe jest przygotowanie dwóch-trzech naparów. Mate jest również dostępna w torebkach do szybkiego zaparzenia. Występują także wersje aromatyzowane: w Argentynie szczególnie popularna jest yerba mate o aromacie cynamonu, mięty pieprzowej lub wiśni.
Różnica między mate a matchą
Mate i matcha brzmią podobnie z nazwy. Są to jednak dwa zupełnie inne gorące napoje.
Podczas gdy mate jest pozyskiwana z drzewa o nazwie ostrokrzew paragwajski i pochodzi z Ameryki Południowej, matcha jest wytwarzana z krzewów herbacianych i pochodzi z Chin.
Liście mate są stosunkowo grube. Matcha natomiast jest drobnym proszkiem z zielonej herbaty, który całkowicie rozpuszcza się w wodzie.
Oba napary wspomagają odchudzanie, ale mate jest dodatkowo uważana za skuteczniejszy środek energetyzujący.
Zielona herbata ma z kolei bardziej rozległe działanie prozdrowotne – w dużej mierze zostało ono również udowodnione naukowo. Obie rośliny różnią się także znacznie smakiem. Który napój wybierzesz – mate czy matchę? Warto spróbować obu i znaleźć swój ulubiony smak.