Villeroy & Boch
WielkanocWyprzedaż
Wyszukaj
Dla profesjonalistówSalony i sprzedawcy
Eleganckie nakrycie stołu z prostymi białymi talerzami i sztućcami Arthur Brushed ze stali nierdzewnej, podkreślone naturalnym światłem i gałązką z kwiatami.

Mycie noży w zmywarce do naczyń

Czas czytania: 6 minut | Artykuł z 27.5.2024
Udostępnij

„Czy noże można myć w zmywarce?" – to pytanie zadaje sobie mnóstwo osób. Wyjaśniamy, dlaczego niektóre noże kuchenne lepiej jest czyścić ręcznie niż myć w zmywarce.

Treść

  • Niektóre noże najlepiej jest myć ręcznie
  • Noże, które można myć w zmywarce
  • Dlaczego noże tępią się w zmywarce?

W skrócie

  • Ostre noże w zmywarce to zły pomysł

  • Wysokie temperatury i ostre detergenty tępią noże

  • Kosze na sztućce w zmywarce nie są polecane dla wysokiej jakości noży

  • Prawidłowe przechowywanie gwarantuje, że ostrza noży nie ulegną uszkodzeniu

Niektóre noże najlepiej jest myć ręcznie

Choć zmywarka jest niezwykle praktyczna, to dla noży kuchennych może być szkodliwa. Pod wpływem mycia noże w zmywarce z czasem mogą stracić swoją ostrość. W najgorszym przypadku mogą nawet zardzewieć i stać się bezużyteczne. A to dlatego, że oprócz ostrza uszkodzeniu ulec może także rękojeść noża. To irytujące, gdy gustowna drewniana rękojeść noża do steków Villeroy & Boch nagle pęka oraz odpryskuje. Ale dlaczego tak się dzieje? Agresywne detergenty oraz sole, a także wysoka temperatura w zmywarce sprawiają, że ostrze noża staje się porowate i tępe, a tym samym bardziej podatne na korozję. Wilgoć powoduje również pęcznienie i podatność na uszkodzenia drewnianych rękojeści. Dlatego niektóre noże najlepiej jest myć wodą z łagodnym płynem do mycia naczyń.

Wysokiej jakości noże kuchenne nie nadają się do mycia w zmywarce

Wkładasz wysokiej jakości noże do zmywarki? W takim razie możesz nie cieszyć się nimi zbyt długo. Takie noże w zmywarce to zazwyczaj zły pomysł. Chociaż uszkodzenia często nie są widoczne od razu, z czasem zmywarka stępi ich ostrza. Detergenty używane do mycia w zmywarce także im szkodzą. Zawarte w nich sole powodują korozję, która uszkadza ostrza. W rezultacie noże tracą ostrość i wyglądają coraz gorzej. Z tego powodu nie zaleca się mycia wysokiej jakości noży, takich jak noże do steków, mięsa, chleba czy też serwowania, w zmywarce.

Jak prawidłowo czyścić ostre noże?

Aby zapobiec uszkodzeniu ostrych noży w zmywarce, lepiej czyścić je ręcznie. Do mycia ręcznego potrzebna jest ciepła woda, odrobina płynu do mycia naczyń i ściereczka. Wystarczy przytrzymać nóż kuchenny pod kranem, przetrzeć ostrze noża płynem do mycia naczyń i dokładnie je umyć.

Ważne: Nie należy używać szczotki, bo może ona porysować delikatną powierzchnię ostrza noża.

 

Noże najlepiej jest czyścić natychmiast po ich użyciu, gdyż pokarmy zawierające kwasy również mogą uszkodzić ich ostrza. Radzimy wytrzeć noże ściereczką kuchenną od razu po umyciu, aby zapobiec powstawaniu plam z kamienia.

Silne zabrudzenia czy też przebarwienia można łatwo usunąć za pomocą pasty do zębów lub środka do czyszczenia płyt ceramicznych. 

Prawidłowe przechowywanie noży kuchennych

Większość osób przechowuje noże w szufladzie. Jednak ostrza noży mogą wówczas uderzać o siebie lub ocierać się o inne przedmioty, co powoduje uszkodzenie materiału. Noże ulegają wtedy zarysowaniu lub szybko się tępią. Można również łatwo się zranić podczas wyjmowania ich z szuflady. Dlatego warto kupić blok na noże czy też stojak magnetyczny. Oba wyglądają elegancko, a przechowywane w nich noże są zawsze łatwo dostępne. Porządek pomogą również utrzymać wkłady do szuflad. Alternatywnie można także używać osłon na ostrza, tak aby uchronić noże przed przypadkowym uszkodzeniem.

Eleganckie nakrycie stołu z nowoczesnymi sztućcami Texas z drewnianym uchwytem i kartą menu na strukturalnej lnianej serwetce.
Stylowa dekoracja stołu ze sztućcami Mademoiselle na niebieskiej lnianej serwetce i bukietem kwiatów.
Sztućce Rose Garden marki Villeroy & Boch na różowym talerzu Rose Garden ozdobionym kwiatami.


Sztućce przystosowane do zmywarki

Sztućce i noże

Nigdy nie należy wkładać do zmywarki ostrych noży kuchennych, takich jak nasze noże do pizzy czy też noże do steków z rękojeściami wykonanymi z orzecha włoskiego. Z kolei nasze noże wykonane ze stali nierdzewnej można bez problemu myć w zmywarce. Informacja o tym, czy dany nóż nadaje się do mycia w zmywarce, czy też nie, znajduje się w opisie produktu.

Komplet sztućców NewMoon marki Villeroy & Boch na beżowym talerzu na szarym tle.

Zmywarka

Noże w zmywarce - które się nadają?

Zwykłe noże kuchenne, noże stołowe czy też noże ceramiczne można spokojnie myć w zmywarce. Do zmywarki nie należy wkładać przede wszystkim ostrych noży.

Myjąc noże w zmywarce, należy pamiętać o kilku zasadach, tak aby na długo zachować ich jakość oraz ostrość. Wkładając noże do zmywarki, należy się upewnić, że nie stykają się one z innymi sztućcami ani naczyniami, aby zapobiec ich uszkodzeniu. Zmywarka zazwyczaj nie posiada specjalnych pojemników, które byłyby przeznaczone tylko na noże, można je jednak ułożyć w szufladzie na sztućce. Sztućce leżą w niej jeden obok drugiego. Niektóre zmywarki posiadają również koszyk na sztućce. W kwestii tego, jak należy układać noże w zmywarce, istnieją różne opinie. Jeśli skierujemy ostrza noży w koszyku do góry, będą one miały dobry kontakt z uderzającym w nie bezpośrednio strumieniem wody. Niestety można się wtedy również zranić podczas ich wyjmowania.

Dlaczego noże tępią się w zmywarce?

Często używane noże prędzej czy później się stępią. Generalnie im ostrzejszy nóż, tym częściej trzeba go ostrzyć. Istnieją jednak również inne powody tępienia noży. Dużą rolę odgrywa mycie noży w zmywarce, gdzie mogą wejść w kontakt z innymi przedmiotami, takimi jak szklanki, talerze oraz kubki, i które mogą uszkodzić ostrza noży.

Ponadto substancje chemiczne zawarte w detergentach do zmywarek mogą negatywnie wpłynąć na ostrza noży czy też je stępić. Sprzyjają one również powstawaniu rdzy, co także prowadzi do uszkodzenia ostrzy. Również twarda woda w zmywarce powoduje osadzanie się kamienia na ostrzach, co także może je uszkodzić.

Zagrożenie korozją

Sól do zmywarek, detergent i nabłyszczacz składają się głównie ze związków zasadowych, soli oraz kwasów. W połączeniu z wysoką temperaturą wody zapewniają czystość i połysk po myciu w zmywarce. Uszkadzają one jednak również metal, z którego są wykonane ostrza noży. Substancje te wchodzą w reakcję z metalem i powodują jego rdzewienie. Początkowo wżery te są ledwo widoczne. Z czasem jednak dziury stają się coraz większe.

Aby uniknąć korozji, najlepiej wybrać delikatny program z niską temperaturą. Chcąc zapobiec osadzaniu się rdzy na nożach w zmywarce, należy po zakończeniu zmywania otwierać jej drzwi. Umożliwia to ujście pary. Radzimy natychmiast wyjąć wtedy noże ze zmywarki i dokładnie wytrzeć je suchą ściereczką.

Nasza rada

Aby usunąć rdzę z noża, należy nałożyć na ściereczkę pastę do zębów lub środek czyszczący do płyt ceramicznych i przetrzeć nim zardzewiałe miejsce.

Eleganckie nakrycie stołu z nowoczesnymi sztućcami Piemont i dekoracyjną zielenią na neutralnym obrusie.

Sposoby, aby dłużej cieszyć się nożami

Czy noże można myć w zmywarce? To zależy. Nie wszystkie są do tego przystosowane, a przykładem są modele z drewnianymi rękojeściami. Chcąc zadbać o to, żeby noże służyły nam przez długi czas, należy je myć ręcznie i zawsze dokładnie wycierać po umyciu. Zalecamy również przechowywać je w bloku czy też na tablicy magnetycznej. Dzięki temu zachowają ostrość na długo. Wysokiej jakości noże dostępne są w sklepie internetowym Villeroy & Boch. Polecamy nasze piękne oraz uniwersalne noże ze stali nierdzewnej.

Najważniejsze kategorie produktów

  • Sztućce stołowe
  • Karafki
  • Umywalki ścienne
  • Miski WC bezrantowe

Poznaj nasz profesjonalny portal dla wyspecjalizowanych partnerów

Dla profesjonalistów

Śledź nas w mediach społecznościowy

Zmiana ustawień


© Villeroy & Boch Group 2025

  • Ochrona Danych
  • Cookie Policy
  • OWS
  • Stopka redakcyjna
  • Opinie klientów