
Język sztućców
Treść
Przegląd
Wyjaśnienie języka sztućców według etykiety
Znaczenie symboli sztućców
Wskazówki i porady dotyczące prawidłowego ułożenia sztućców
Inne ważne zasady etykiety
Znaczenie języka sztućców
Czy chcesz wiedzieć, jak wygląda prawidłowe ułożenie sztućców? Być może zdarzyło Ci się zrobić sobie krótką przerwę podczas posiłku w restauracji i położyć sztućce na stole, a wówczas kelner sprzątnął całe nakrycie? Jeśli tak, być może przyczyną było nieprawidłowe ułożenie sztućców. Ale to powszechny problem. Bowiem reguły dotyczące ułożenia sztućców są dziś mniej znane niż kiedyś.
Zasady prawidłowego ułożenia sztućców mają ponad 200 lat. To wówczas Adolph Franz Friedrich Ludwig Freiherr Knigge, niemiecki pisarz, stworzył tak zwany język sztućców. Korzystanie z języka sztućców na stole zapewnia płynny serwis, zwłaszcza w restauracjach. Prawidłowe ułożenie sztućców pozwala komunikować się bez słów z obsługą bez konieczności przerywania rozmowy.


Prawidłowe ułożenie sztućców
Jak używać sztućców przy stole?
Oprócz etykiety dotyczącej sztućców dla autora ważny był również ustalony porządek sztućców na stole. Według Kniggego widelec powinien być umieszczony po lewej stronie, a nóż po prawej stronie talerza (krawędzią tnącą skierowaną do wewnątrz). Łyżka powinna znajdować się na prawo od noża. Widelczyk do ciasta i mała łyżeczka powinny być umieszczone nad talerzem. Jeśli jest kilka dań, a zatem kilka sztućców na stole obok talerza, zasada dotycząca kolejności jest następująca: od zewnątrz do wewnątrz.
Nawiasem mówiąc, należy zawsze nakrywać widelce i noże, chociaż nie zawsze się są one wykorzystywane. Według Kniggego sztućce powinny być używane w odpowiedni sposób. Na przykład ziemniaki powinny być rozdrabniane (nie rozgniatane!) widelcem, a nie krojone nożem. Zwyczaj ten pochodzi z dawnych czasów. W tamtych czasach niezbyt ostre ostrza noży nie były jeszcze wykonane ze stali nierdzewnej. W późniejszym czasie noże miały stalowe ostrza, które były ostrzejsze. Jednak ziemniaki, jajka, ryby i szparagi nabierały nieprzyjemnego stalowego posmaku.
Informacja
Zasadniczo noże są przeznaczone do krojenia, a nie do popychania jedzenia
Etykieta, porady i wskazówki
Prawidłowe ułożenie noży, widelców i łyżek
Czy chcesz wiedzieć, jak ułożyć sztućce zgodnie z etykietą podczas wizyty w restauracji, aby obsługa zrozumiała Twoje intencje bez słów? Podsumowaliśmy wszystko, co należy wiedzieć na ten temat.
Najlepszym sposobem na wyjaśnienie, jak prawidłowo ułożyć nóż, widelec i łyżkę podczas i po posiłku, jest użycie języka sygnalizacyjnego z użyciem godzin. Widelec i nóż zazwyczaj reprezentują wskazówki tarczy zegara oznaczające godziny i minuty.
Jeśli chcesz zrobić sobie przerwę w jedzeniu i uniknąć sprzątnięcia talerza przez obsługę, ważne jest prawidłowe ułożenie sztućców. Nóż i widelec należy umieścić na talerzu w taki sposób, aby się nie krzyżowały, ostrze noża i zęby widelca opierały się o talerz, a uchwyty spoczywały na jego krawędzi w pozycji „dwadzieścia po ósmej”.
Jeśli chodzi o prawidłowe ułożenie sztućców, łyżka jest wyjątkiem. Zwykle podawana jest na spodku. Należy ją również na nim położyć, gdy robisz przerwę w jedzeniu lub po jego zakończeniu.
Etykieta sztućców
Co jeszcze należy wziąć pod uwagę?
Wiesz już, jak ułożyć sztućce na stole, a także znasz znaczenie języka sztućców. Istnieją jednak również inne zasady dotyczące ułożenia sztućców.
Po pierwsze, ważne jest, aby nigdy nie brać niczego z półmiska lub miski swoimi sztućcami. Jest to uważane za nieeleganckie i niehigieniczne. Do tego celu używa się oddzielnych widelców i łyżek. Jeśli nie są one dostępne, można je zamówić u obsługi.
Kolejny zakaz dotyczy gestykulacji ze sztućcami. Wykonywanie silnych ruchów sztućcami przy stole jest uważane za oznakę złych manier. Dlatego zawsze należy odkładać sztućce na talerz przed zaangażowaniem się w ożywioną rozmowę.